Harry Potter csettintene: baglyokkal őrzik a Napa-völgy szőlőit

Bor
baglyok őrzik a kaliforniai pinot-ültetvényeket

Nem létezik cukibb módja a pinot noir megvédésének: Kaliforniában a rágcsálókat nem vegyszerek vagy csapdák tizedelik a szőlőben, hanem baglyok. A gyöngybagoly-fészkek a tőkék fölé magasodnak, hogy a madaraknak kényelmes rálátása nyíljon a terepre, alattuk pedig az elpotyogtatott apró koponyák mutatják a módszer hatékonyságát.

Mondjuk a videóban bemutatott gyöngybagoly-fiókák nem úgy néznek ki, mint a vérszomjas házőrzők, inkább mintha valami ronda betegség őket támadta volna meg, nem pedig a szőlőt, de kezdetben minden fióka így néz ki. Később viszont a madárvilág talán legfotogénebb terminátorai lesznek belőlük.

Nem vagyunk nagy ornitológusok, de a baglyok társaságának valószínűleg a seregélyek sem örülnek kifejezetten – már csak arra kéne valahogy betanítani őket, hogy a peronoszt is elijesszék.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!