Borod egész nyárra: Balla Sauvignon Blanc, 2016

Balla Géza Sauvignon Blanc 2016

A bor, amivel elkezdődhet a nyár. Valószínűleg nincs ember, aki ne képzelne az első kortynál nagy vízpartot, de minimum egy kerti medencét mellé, meg csillagos, meleg, éjszakát, meg zsibongást, meg barátokat (akiknek a fele persze valami rossz lagert iszik, mert kikúrt velük az élet).

Baromság, hogy a sauvignon blanc “vad”, meg “különc”, meg #vagyszeretedvagynem. Legalábbis erre aztán nem igaz. Szeretni fogod. Illata egy komplett limonádésor a szomszéd asztalon árválkodó soft drinkes itallapról. Ha így nézed, lime-os, ha úgy, narancsos vagy trópusi gyümölcsös, ha meg hülye vagy, akkor uborkás. És ne higgy az egyik forgalmazója honlapján olvasható paneldumának az “élénk savakról”, mert megmondjuk mi most a tutit ennek a sauvignon blanc-nak a savairól, kérem.

POJJÓ!

Még jó, hogy pont jó, hiszen készítője, Balla Géza, a Ménesi borvidék címlapsztárja több fázisban szüreteltette az alapanyagot, korán az illatnak, majd a savaknak, végül a testnek, a végeredmény így aztán nem is lehetett más erről a nagyszerű adottságú, melegebb klímájú területről, mint egy harmonikus, aromás, juicy, két oldalon csorog le a szádon típusú dzsemboribor.

Balla Géza amúgy a helyi fajták híve: kadarkakirály és feketeleánykaapuka, mint tudjuk, de Új-Zélandon jártában-keltében csak belehabarodott a Sauvignon Blanc nevű külhoni mutatós menyecskébe. És jaj, de jól tette! Állítólag Arad környékén hasonló talajú területre rakta a SBl-t, mint amilyenből Új-Zélandon van sok, de ezzel sem kell törődni: a Balláé nem új-zélandi stílusú (hál’ Istennek, mert az hamar unható) és nem is franciás (mert az meg sokszor túl fennkölt – és ki akar a medencében eposzt olvasni, nem igaz?), hanem kicsit ebből is, kicsit abból is, egyensúlyos, de nagyon aromás jolly joker bor. Ha már mindenáron hasonlítgatni akarnám, nekem leginkább Stájerország könnyedebb, gazdag sauvignon blanc-jai jutnak róla eszembe, de minek hasonlítgatni, örüljünk neki inkább és drukkoljunk, hogy minden évben ilyen legyen, és akkor minden májusban betöltünk belőle néhány kartonnal a garázs leghűvösebb pontjára, oda, az alá a polc alá, amin a snorki felszerelést tartjuk.

Balla Géza Sauvignon Blanc, Ménes, 2016
Forgalmazza: a Monavin,
árulja: több borkereskedés is, például a Bortársaság és a Radovin, kedvezménnyel 2000 Ft körül.

(Fotó: Bortársaság)

9.1
Harmónia 10
Komplexitás 9.4
Egyediség 8.2
Hosszúság 8.2
Ízek & aromák 9.8
Üdítőnk őszig

Komolyan fegyelmeznünk kell magunkat, hogy ne kizárólag ezt igyuk novemberig. Friss, csupa citrus, csupa zöld fűszer, csupa örömbódottá. És még az ára is olyan, hogy... Biztosak vagyunk benne, hogy ha vakon kóstoltatnánk egy fehérborkedvelő franciával, nem hinné el utána, hogy ez a bor kb. hat és fél euróba kerül.

  • Friss
  • Aromás
  • Egyensúlyos
  • Pont elég savérzet
  • Izgalmasan fűszeres
  • Lehetne még hosszabb