Pancsolj bulipiát a konyhában! – Bodzapezsgő

Bor
A bodzapeszgő ugyanúgy indul, mint a szörp, csak meg kell buggyantani.

A házi bodzapezsgő szexi. A héten már minden rajongónak elkészült az első adag bodzaszörpje, pedig a múlt hét végén még csak bimbóztak a bokrok, mostanra viszont az összes árokparton ott virítanak a kinyílt bodzavirágok. Neki lehet tehát állni méltó módon feldolgozni a bodzát.
Egy pár éve nagy divat volt kirántani vagy sörtésztában megsütni a virág tányérjait, de valljuk be: a bodzát enni inkább érdekes, mint finom. Na de inni!

A bodzapezsgőhöz csak egy kicsivel kell több egcájg és türelem, mint a szörphöz, cserébe sokkal különlegesebb italt kapunk. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobban hangzik, ha a beeső barátokat pezsgővel kínálod.

A legelterjedtebb recept a River Cottage-os Hugh Fearley-Whittingstall-tól származik és ugyanúgy indul, mint a bodzaszörp: forró vízben oldj fel cukrot, hűtsd vissza, majd áztasd bele az alaposan kirázogatott virágokat, mert a katica íze semminek nem tesz jót. Ízesítsd citromlével és cirtomhéjjal, majd jön a trükk: tegyél hozzá egy kis szárított élesztőt. És itt különösen fontos, hogy vastag falú, tökéletesen záródó, kiforrázott-sterilizált üvegekbe töltsd a levet, hiszen egyrészt berohadhat, másrészt a keletkező szénsav szétviheti az üvegeket.

A haladó fermentálók a sima élesztőt helyettesíthetik borélesztővel (gazdaboltokból) vagy akár ezt is megpróbálhatják kivárni, amíg magától beindul az erjedés, de ez – mint tudjuk – elég kockázatos móka, mert nem tudhatjuk, milyen vadélesztők kezdenek el dolgozni a pezsgőben. Az erjedésnek 3 napon belül el kell kezdődnie – ha nem indul be a cucc, több élesztőre van szükség.

Utána már csak türelemre van szükség: a habzástól számított 5-8. napon egy kendőn átszűrve átszűrve le kell palackozni (tiszta és erős csatos üvegbe!), aztán legalább még egy hétig pihentetni.  Az alkoholtartalmát nem egyszerű kiszámolni (itt van rá a képlet, aki mégis megtenné), de körülbelül a sörével fog vetekedni. Állítólag hónapokig eláll, bár ez a mi háztartásunkban még nem fordult elő.

Kicsit ragacsos és pancsolós a folyamat, amíg elkészül, de megéri: gondold meg, milyen menő egy kerti buliba ezzel beállítani!

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!