Boldog szülinapot, Kopar!

Bor

20 éves lett Villány és egész Magyarország ikonikus bora, a Kopar. Az első évjáratát 1997-ben készítette el Gere Attila, mintát adva ezzel rengeteg bortermelőnek. Ma már nehéz elhinni, de ez volt az egyik első bor, ami fantázianevet kapott és önmagában is sikeres márkává vált. Villány legjobb termőhelyéről, a Kopárról kapta a nevét, de nem csak a Kopárról származik, hanem mindig a legjobb termőhelyek borainak legszebb tételeiből állítják össze: ezért hiányzik a nevében az á-ról az ékezet. Bordeaux-i küvé, tehát mindig Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasításából áll és csak a legjobb évjáratokban készül el.

Egy időben bizonyos körökben divat volt leunalmasozni, azzal, hogy a magyar bordeaux-i küvék felett eljárt az idő, de elég ahhoz kibontani egy palackot, hogy a Kopar elcsendesítse a károgókat, akik a poharukat óvatosan szorongatva elkullognak egy sarokba. Ez az a bor, amit bármilyen társaságban bárhol a világon büszkén lehet kicsapni az asztalra.

Mivel a gyengébb évjáratokban nem készül a Gere Pincészetnél Kopar, a mostani a 13. évjárat, ami piacra kerül majd. Ám a “büszke tulaj” titulushoz nem kell addig várni: a legfrissebb, 2013-as évjáratból fejenként 12 palack május 15-ig előjegyezhető a pincészetnél.

A Kopar nagyszabású születésnapi partiját ma tartják a Várkert bazárban – a bulin természetesen mi is meghúzzuk a fülét!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!