Boldog szülinapot, Pajzos!

Bor
25 éves a Pajzos birtok

A napokban lett 25 éves a Pajzos, Tokaj-Hegyalja egyik kiemelkedő pincéje. Ez azért is nagy szó, mert a mostanában ünnepelt jubileumok között ez számít a legtekintélyesebbnek: a Pajzost ugyanis a rendszerváltás után nagyon korán, 1992-ben alapították, ezért az egyik korelnöknek számít a borvidéken. Ráadásul a  tulajdonosi köre is stabil, a többi hegyaljai pincéhez mérve különösen.

A Pajzos birtok borait főként a gasztronómiában és külföldön lehet megtalálni: a pincészet sokáig szinte csak exportra szállította a borait, hatalmas sikerrel. Régről Pajzos-Megyer néven emlékezhetnek rá a Tokaj-rajongók, hiszen ebben a két dűlőben, a Pajzosban és a Megyerben található az összesen 112 hektárral rendelkezp birtok. A két dűlőnevet márkanévként is használják, és szétválasztották: a Megyer-borokat inkább a szuper- és hipermarketek polcain, a Pajzost pedig az éttermek borlapjain lehet megtalálni. Ennek megfelelően a borok stílusa is más, de mind a két esetben rigorózusan figyelnek arra, hogy vitán felüli minőségű, de nagyon jó ár-érték arányú borokat készítsenek.

A Pajzos birtok arca már 4 éve a birtokigazgató, Laurent Comas, aki 20 éve él Magyarországon. Neki köszönhetően a Pajzostól sosem állnak messze a szokatlan piaci megjelenések: a Sárospataki Borterasz megalapításával például teljes mellszélességgel és minden erejükkel beálltak a fősodorból kissé kieső hegyaljai település borászainak összefogása mögé.
A borászati hangsúlyt pedig a furmint-lobbival és divattal ellentétben a házasításokra helyezik: még a Furmint “T” nevű belépő-borukban is van hárslevelű a teljesebb élmény kedvéért.

25 éves a Pajzos birtok: menü a Sofitelben

Nagyszabású születésnap

A hivatalos szülinapi bulit november 23-án tartották a budapesti Sofitelben: az alkalomra idelátogatott Jean-Louis Laborde, a Pajzos Zrt. tulajdonosa, Őexcellenciája Eric Fournier budapesti francia nagykövet, Dr. Kiss Eliza miniszteri biztos, Prof. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő, Aros János Sárospatak polgármestere, jelen voltak továbbá tokaj-hegyaljai borászatok képviselői, a Sárospataki Borterasz Egyesület tagjai, továbbá a Pajzos összes barátja, rajongója és üzletfele.

A születésnapi Pajzos-borsorhoz Stéphan Rémon, a Sofitel francia séfje komponált ételeket. Feladata az volt, hogy engedje el fantáziáját és megmutassa, hogy édes borokhoz is kreatívan lehet sós ételetek párosítani.

A pincészet célkitűzése, hogy összekapcsolja a Pajzos borok élményét a gasztronómiával

– jelentette ki Laurent Comas, megnyitva ezzel a koncepcióval a következő 25 éves korszakot – és valószínűleg hetekkel korábban leizzasztva a séfet, akinek a T furmint és a Selection után 4 aszúhoz kellett a vacsora fogásait igazítani.
De sose legyen senkinek nagyobb baja annál, minthogy egy Decanter World Wine Awards platina-díjas, “Best Hungarian Sweet”-rangú 2011-es 5 puttonyos aszúhoz, egy kirobbanó formában lévő, sok aranyat nyert 2006-os 5 puttonyos aszúhoz vagy egy 2013-as esszenciához kelljen főznie.

Laurent Comas-val alig egy hete beszélgettünk a Flavor rádióadásában: hallgassátok meg, mit mesélt az első 25 évről!

 

Nincs hozzászólás

Leave a Comment