Most azonnal foglalj szállást! – 60 nap és itt a Bor, mámor, Bénye

Bor
Bor, mámor, Bénye

Idén július 6. és 9. között rendezik a leghangulatosabb magyar borfesztivált, a Bor, mámor, Bényét Tokaj-Hegyalján. Az erdőbényei kertekben rendezett 4 napos buli rég túlnőtt azon, hogy az erdőbényei borászatok bemutatkozásának lehessen hívni: ma már aki szereti Tokajt és a delikát kispincéket, az rég odaszokott.

A Bor, mámor, Bénye fesztiválnak a tájon, a borokon és a programokon kívül (lásd: Mit adtak nekünk a rómaiak?) az a varázsa, hogy határozott és a többi fesztiváltól teljesen eltérő stílusa van. Ezt a falut úgy egy évtizede fedezte fel magának néhány hasonló gondolkodású ember, akik – hála az égnek – mind borral akartak foglalkozni. Hozzájuk csatlakoztak további barátok és a végeredmény az lett, hogy Erdőbénye egy-két nagy pincével és egy csomó picivel lett gazdagabb, akik néha nem csak saját maguk, hanem alkalomadtán “XY feat. Z”-keretek közt, egymással és egymásnak is készítenek izgalmasabbnál izgalmasabb borokat.

A fesztivál pedig “gyanúsan” határozott – és nekünk nagyon tetsző – stílusú: 3 nap alatt 40 koncert,  egy rakás workshop, program és véletlenül alakuló, de meghatározó esemény várja a látogatókat az egymástól sétatávolságra lévő pincészeteknél.
Ízelítőül: koncertezik a  Magashegyi Underground, Kardos-Horváth János, Mörk, Rutkai Bori Banda, ételt kínál az Anyukám mondta (Encs), A Boros Borbár (Sárospatak), A leves (Miskolc), Bodrog Smoker (Bodrogkisfalud – Budapest), Céltorony (Budapest), Halkakas (Budapest), irodalmi estet tart Szabó T. Anna és Nyári Krisztián. A teljes programot itt lehet végigböngészni.

Igazi nap közben túrázós vagy fűben henteregve beszélgetős, este pedig nagyot bulizós hétvége. Egy vele a bibi: a címben nem vicceltünk. Aki Bor, mámor, Bénye-szűz, az már most alig fog a közelben szálláshoz jutni – aki nem az, az már tavaly lefoglalta a helyét.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!