Ezért van a nyár, hogy ilyen borokat igyunk, mint a Buborczi. Amiket nem kell túlmagyarázni, megfejteni, beszélni róla, csak csinálni. Pláne, hogy azt nem is nekünk kell (a csinálást), úgyhogy csak inni.
A túl illatos boroktól elég sokat tudunk prüszkölni – eltelítenek az aromáikkal, mielőtt jóllaknánk velük. Szépek, szépek, de butácskák, ám ha van bennük elég sav és legalább valami kis finesz, akkor szégyenletesen könnyen levesznek minket (az egész piaccal együtt) a lábunkról.
A gyöngyözőboroknak pont ez az áldása és átka egyszerre: a savat túl könnyű pótolni, hiszen a palackozással jó adag kerül bele, és ezt sokan ki is használják. Nyilván tisztelet a kivételnek, de petyhüdt borokat is meg lehet küldeni egy jó adag szénsavval ahhoz, hogy legalább egyszer megigya az, aki a házbora-fröccsnél egy fokkal szofisztikáltabb pohár borra vágyik. Pláne, ha még illatos is.
Itt bukna le a Buborczi: a pannonhalmi Babarczi pince gyöngyözője egy rizlingszilváni (leánykori nevén Müller-Thurgau), szürkebarát és irsai-házasítás, és ezek mind gyorsan élő-gyorsan haló fajták, ráadásul a gyors lány-fajtából. (A szürkebarát persze nem, de elő tudja venni ezt az arcát is, ha akarja és pinot grigio néven mutatkozik be.) Ha egyszer megcsinálta a borász, akkor viselnie kell a következményeit. Szóval egy esélye van: hogy jól csinálja.
Jól csinálta
Megugrotta azt a lécet, amit egy gyöngyözőnek meg kell: friss, sok íze van, nagyon könnyen adja magát, de aznap este újra és újra visszatérsz rá, amíg csak van belőle. Mert a Buborczi – hogy ünneprontóak legyünk – a termőhelyének (ld. származás) köszönheti az adottságait: Pannonhalmától 100-150 km-rel lejjebb egy ilyen házasítást már messzire kerülnénk, annyira parfümös lenne. Észak-Magyarországon viszont hűvös van (na jó, Villányhoz és Szekszárdhoz, de még sok Balaton-környéki borvidékez képest is), úgyhogy az illatozás pont cuki lesz, a savai biztos, hogy sajátak és nem zacskóból jönnek, és olyan íze van, mint egy jól eltalált, szódás szőlőszörpnek. Nyáron sok olyan perc van, amikor nem vágyunk semmi másra.