Vigyorogsz, mint a tejbetök – Buborczi 2016, Babarczi

Babarczi Buborczi 2016, Pannonhalma

Ezért van a nyár, hogy ilyen borokat igyunk, mint a Buborczi. Amiket nem kell túlmagyarázni, megfejteni, beszélni róla, csak csinálni. Pláne, hogy azt nem is nekünk kell (a csinálást), úgyhogy csak inni.

A túl illatos boroktól elég sokat tudunk prüszkölni – eltelítenek az aromáikkal, mielőtt jóllaknánk velük. Szépek, szépek, de butácskák, ám ha van bennük elég sav és legalább valami kis finesz, akkor szégyenletesen könnyen levesznek minket (az egész piaccal együtt) a lábunkról.
A gyöngyözőboroknak pont ez az áldása és átka egyszerre: a savat túl könnyű pótolni, hiszen a palackozással jó adag kerül bele, és ezt sokan ki is használják. Nyilván tisztelet a kivételnek, de petyhüdt borokat is meg lehet küldeni egy jó adag szénsavval ahhoz, hogy legalább egyszer megigya az, aki a házbora-fröccsnél egy fokkal szofisztikáltabb pohár borra vágyik. Pláne, ha még illatos is.

Itt bukna le a Buborczi: a pannonhalmi Babarczi pince gyöngyözője egy rizlingszilváni (leánykori nevén Müller-Thurgau), szürkebarát és irsai-házasítás, és ezek mind gyorsan élő-gyorsan haló fajták, ráadásul a gyors lány-fajtából.  (A szürkebarát persze nem, de elő tudja venni ezt az arcát is, ha akarja és pinot grigio néven mutatkozik be.) Ha egyszer megcsinálta a borász, akkor viselnie kell a következményeit. Szóval egy esélye van: hogy jól csinálja.

Jól csinálta

Megugrotta azt a lécet, amit egy gyöngyözőnek meg kell: friss, sok íze van, nagyon könnyen adja magát, de aznap este újra és újra visszatérsz rá, amíg csak van belőle. Mert a Buborczi – hogy ünneprontóak legyünk – a termőhelyének (ld. származás) köszönheti az adottságait: Pannonhalmától 100-150 km-rel lejjebb egy ilyen házasítást már messzire kerülnénk, annyira parfümös lenne. Észak-Magyarországon viszont hűvös van (na jó, Villányhoz és Szekszárdhoz, de még sok Balaton-környéki borvidékez képest is), úgyhogy az illatozás pont cuki lesz, a savai biztos, hogy sajátak és nem zacskóból jönnek, és olyan íze van, mint egy jól eltalált, szódás szőlőszörpnek. Nyáron sok olyan perc van, amikor nem vágyunk semmi másra.

8.3
harmónia 8.7
komplexitás 7.8
egyediség 8
hosszúság 8
ízek&aromák 8.9
nem gondolkodsz

Komolyság és beltartalom-kattant társaságokba a legjobb vinni: a harmadik ízlelgetős-távolba-révedős tétel után úgy kapnak utána, mint a csuromvizes kutyák a frizbire - hogy eltekintsünk a rondább hasonlattól. Mert a buborék mindent visz, pláne ha jól csinálja.

  • buborékos
  • illatos
  • komolytalan
  • kedveskedő, talán túlságosan

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!