Holnaptól itt az első magyar dobozos kisüzemi sör!

Bor
holnap tartja a Reketye Főzde az első magyar dobozos kisüzemi sör premierjét. Forrás: Reketye Facebook

A Reketye Brewing ért először a célba: holnap este ők tartják az első magyar dobozos kisüzemi sör premierjét, amit tényleg bárhol, bármivel ki lehet ciccenteni.

A dobozos kiszerelés menő, mert védi a sört a napfénytől, véletlenül sem engedi elillanni a szénsavat, könnyebb, mint az üveg és – ha meglepő, ha nem – környezetbarátabb, mint a palackok.
Részletesebben: a  sör elsődleges ellensége a fény – ezért is töltik sötét üvegekbe. A koronazáras lezárási módszer (magyarul söröskupak) majdnem tökéletes, de még így is előfordulhat, hogy ha nem szorítja rá a gyártósor rendesen a palack szájára, akkor a sör buborékot veszít. A visszagyűjtött palackok elmosásánál pedig annyi fertőtlenítőszert és vizet használnak el, amennyinél az alumíniumdobozok gyártása háromszor kevesebb kárt okoz.

holnap jelenik meg a polcokon az első magyar kisüzemi dobozos sör. Forrás: Reketye Brewing Facebook

Jó ez nekünk?

A dobozba csomagolás megítélése a sörnél sem teljesen egyértelmű: a bár kétségtelenül jobban áll neki, mint a bornak, mégiscsak tapad hozzá valami lesajnáló, olcsóságot sugalló feeling. Ráadásul azokat, akik az ízért isznak, nem a hatásért, zavarja, hogy fémíze lehet a doboztól a sörnek. Nos, a megoldás egyszerű – nem kell a dobozt kívülről nyalogatni. Belül a sört (és minden mást italt) filmszerű réteg védi a közvetlen érintkezéstől, ezért nem lehet fém ízük. Kívülről meg úgysem akarunk belegondolni, hogy mi minden lehet a doboz tetején, úgyhogy ha már szívószállal inni nem finom, töltsük pohárba.

Szóval holnaptól már magyar kézműves sörből is bedobhatsz egy hatos pakkot a kosárba, úgy, mint a filmekben a nagyok!
Nem kezdenek kicsiben: a Reketye Brewing Co. a Session Lager, Pale Ale, India Pale Ale, Wheat Beer és az L.A.B. sörét is dobozba tölti. Mármint dobozba is.

A Reketyével egyszerre a First Craft Beer Company is rajta volt az ügyön: nekik ugyanúgy lesz dobozos kisüzemi sörük, de a Reketyének néhány héttel előbb sikerült. Ha a First-ről még nem hallottál volna, nem te éltél eddig kő alatt: a Váci úti látványfőzdéjük és brewpub-juk nyitását júliusra tervezik – minden valószínűség szerint dobozos sörökkel is.

A lesifotók forrása: Reketye Brewing Co. Facebook 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!