3 millió dollárt bukott a dugók miatt egy washingtoni borászat

Bor
dugósság miatt veszített 3millió dollárt egy borászat

A dugósság, azaz dugóhiba azt jelenti, hogy egy dugóval lezárt palackban tönkremegy a bor a dugó miatt. A borászok nem tehetnek róla, kiszűrni előre nem lehet, a fertőzöttség miatti veszteséget pedig nem tudják leverni a dugókat készítő cégeken.

A tudományosabb magyarázata a dolognak a TCA nevű vegyület, a 2,4,6 – trilkóranizol, ami a penészgombák egy csoportjának anyagcsereterméke. A dugón szemmel nem látható, ám illatra és ízre durva változást okoz a borban. Már parányi mennyiségben is erősen fertőz, és a dugókhoz használt parafa rossz kezeléséből vagy tárolásából adódik.

A Drink Businnes cikke szerint a Washington állambeli Cayuse Szőlőbirtok a 2015-ös évjáratának jelentős részét elvesztette: 2995 sima 0,75-ös  és 2678 magnum palackot kellett leírniuk, mert a lezárásukhoz használt dugókról kiderült, hogy fertőzöttek. Ez összesen mintegy 3000.000 dolláros veszteséget jelent, mivel az érintett tételeket jobbára levelezőlistákon keresztül értékesítik és már előjegyzésben elfogynak. Az egyik érintett tételnek, a Bionic Frog Syrah-nak például 300 dollár körül van egy palackja.

Hogyan fedezed fel a dugósságot? 

A bornak kinyitás után ázott kartonpapír-szaga van, vagy éppen egyáltalán nincs illata. Olyan verzió is előfordulhat, hogy csak az ízben jelenik meg: nehezen vagy egyáltalán nem nyílik, kellemetlen, szintén kartonpapírhoz hasonló aromák jelennek meg benne. A lényeg, hogy a bor a dugósság miatt betegnek érződik és a lefolyóban végzi.
Éppen ezért ünnepeljük ennyit a csavarzárat és az üvegdugót, mint alternatív lezárási eljárásokat, de ezeknél az a gond, hogy sokkal jobban zárnak, mint a parafa, ezért a palackon belül lassabban és másként fejlődik a bor.