Áramot vezettek a tőkék közé a Tornainál

Bor
Elektromos autó töltőállomás a Tornai pincészetnél

Elektromos autót tölteni borozás közben? Pipa!
Rossz az, aki a cím láttán rosszra gondol: nem egy különösen gonosz módját választották a seregélyek elleni védekezésnek a somlói Tornai pincészetnél, hanem azokat a zöld rendszámos látogatókat szeretnék felcsábítani a hegyre, akik a biciklizéshez meredeknek tartják a terepet, de töltő híján elektromos autóval eddig nem mertek felmerészkedni a pincéhez.

Ami valljuk be, az igazi, tehát nem hibrid, hanem tényleg csak elektromos autók esetében nem csoda: a hatótávolságukat ismerve nem lehet olyan vicces, ha egy dűlőúton marad ott velük valahol az ember.
Mondhatnánk erre, hogy eleve minek megy autóval valaki, ha borozni megy, de gondold végig a baráti társaságod és rá fogsz jönni: a hedonisták általában lusták is egy kicsit, úgyhogy ha nem a belvárosba, hanem egy szőlőhegyre indul a csapat, általában van valaki, aki a rövidebbet húzza és nem kóstol, hanem vezet.

Bár elsőre voltak kétségeink, hogy mennyire lesznek leterhelve a konnektorok, de ez sem kérdés, hiszen a töltőállomás a 8-as úttól 1500 méterre esik, a környék pedig ebből a szempontból eddig nem volt elkényeztetve. És az is az kétségtelen, hogy menő – ahogy a zöld rendszám is az. Ráadásul igaza van a Tornai Pincének, hogy eldöntötték: legyen előbb a tyúk, mint a tojás – hiszen így legalább eszébe jut egyáltalán odamenni valakinek elektromos autóval.
Nem számít, hogy kezdetben nem ettől lesz dugó a Somlón: ha nincs töltő, egyetlen zöld rendszámos vendég sincs – márpedig azt a másfél órát, amíg a gyorstöltők feltöltik az akksikat, így lehet a legkellemesebben elütni.
A tankolás természetesen – ahogy a többi, nyilvános töltőállomáson is – ingyenes.