Minden gimist kóstolni tanítanak Móron

Bor

A legjobb érettségi ajándékot találták ki Móron a borászok: a város összes gimnazistáját meghívták egy borismereti kurzusra Miklós Csabi Pincéjébe.
Közvetlenül az érettségik kezdete előtt, április 24-én összegyűlt 8 helyi borász és leültették tanárostul mind a 46 végzős móri gimist, hogy megmutassák nekik, milyenek a helyi borok és hogyan kell őket illően és helyesen kóstolni és értékelni. Mivel pár héten belül kirepülnek a nagyvilágba – ha nem is végleg, de továbbtanulni elhagyják a szülővárosukat néhány évre, akkor vigyék magukkal és terjesszék a helyi borok hírét, úgy, ahogy azt egy borvidékről kéne.

A kezdeményezés szerintünk fantasztikus: szemellenzős és káros lenne úgy csinálni, mintha a végzős középiskolások még soha nem ittak volna alkoholt – bár a borászok természetesen ellenőrizték a kurzus előtt, hogy minden diák betöltötte-e a 18. évét. A kulturált borfogyasztásra nevelés viszont ebben a korosztályban szinte nem is létezik: csak a szerencsén múlik, hogy valaki a családon belül találkozik-e ezzel vagy a hétvégi bulik rohamivásán szocializálódik.  Az iskolákban erről szó sem esik – pedig a fiatalok alkoholfogyasztási szokásairól elrettentő statisztikák jelennek meg, a szakemberek mégis a teljes tiltásban és démonizálásban látják a megoldást.

Ezért jár a tisztelet a móri borászoknak, mint kivételeknek – és természetesen a móri tanároknak, akik támogatták a programot.

Miklós Csabi Pincéjében gyűlt össze 8  helyi borász (Miklós Csabin kívül a Geszler Pince, a Brigád,  Csetvei Kriszta, a Paulus-Molnár Borház, Varga és Fia, a Vécsei pince, a Friday Winery és Eisenberger Zsolt), mindenki hozta azt a borát, amivel be szeretett volna mutatkozni a fiataloknak és kiadós borismereti kurzust tartottak. A siker természetesen hatalmas volt – akkora, hogy az akkor meghirdetett hétvégi kisegítő munkára már jelentkeztek is a diákok. Az ezerjón kívül voltak olyan borok, amikkel gyakran találkoznak máshol is – lásd Irsai Olivér, de a természetes édes borokig mindent megmutattak, ami a pár órába belefért.

Ha rajtunk múlna, a rendhagyó osztályfőnöki órát mi minden magyar érettségizőnek kötelezővé tennénk, de sajnos nem rajtunk múlik. De minden borvidéket arra bíztatunk, hogy kövesse a móriak példáját: egy ilyen akció még az elvándorlásra is hatással lehet!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!