És nemzetkőőzivééé lesz: Cseri Rajnai Rizling, 2015

Nem titkolt az elvtelen rajongásunk sem a rajnai, sem a Cseri Pince irányába: egyiket sem szégyelljük. Pannonhalmának egyébként is úgy drukkolunk, mint alig más borvidéknek az országban (na jó, van még Mór, meg Bükk, meg még néhány…), a Cseri Pincénél pedig azóta nem tudnak mellényúlni, amióta csak ismerjük őket. (Nyilván nem emiatt, pedig szép lenne.)

Ezért is próbáltuk meg jólnevelten leplezni a térdremegést, amikor először csillantották meg a pult alól a ’15-ös Pannonhalmi Rajnai Rizlinget, még címke nélkül, az előző évjárat ugyanis komoly féltékenységi jelenetekhez vezetett a társaságban. Mármint hogy kié legyen az utolsó palack. Vagy korty.

Nos, a kiscsikó korú 2015-ös is meg fog érni néhány ajtócsapkodást: az illata most éppen olyan, mint egy körtés-zöldalmás-szőlős zöldsalátáé. Friss, zöldfűszeres, és harsog az életörömtől. Persze nem ugrik ki a pohárból, de  percekig el lehet vigyorogni az asszociációkon, amiket a pohárba szuszogás okoz.

Az első ízélmény szintén a harsogás: a finom, ropogós savak úgy robbannak be a szádba, hogy pislogni kezdesz, de még mielőtt túl sok lenne belőlük, felzárkóznak a gyümölcsök és visszarántják őket a kapucnijuknál fogva. A fiatal és jó rajnaikban mindig van valami megmagyarázhatatlan légiesség, amit nehéz megfogni, de valami nagyon jó helyre viszi el azt, aki éppen kóstolja. A legjobban talán a vasalás tiszta illatához lehet hasonlítani. Jó, mi sem vasalunk, de voltunk már olyan helyiségben, ahol éppen vasaltak…
A lenyelés után viszont marad egy olyan tömör és hosszú utóíz, amitől máris tudjuk, hogy ebből – ha lenne bennünk tisztesség – eltennénk pár kartonnal. Itt már van héjon áztatás, komolykodás, oroszlánkörmök villogtatása: mindaz a teltség és sokság, ami előrevetíti, hogy ez tényleg egy nemzetközi rajnai-sorba kiszúrásból betehető, petrolos (ld. gumiszagú) riesling legyen majd, ha megéri.

Már csak azért is meg kell kóstolni időről időre, mert a rajnai rizling szeret fázni: a hűvösebb, (nyárszerető kóstolóknak) hidegebb öveket kedvelő fajta, ami érzékenyen közvetíti a talajadottságokat. Pannonhalma pedig Magyarországon belül éppen erről szól: a löszös, homokköves talaj nem “üt át” a borokon, nem sósságot és ásványokat kell inni, mint Badacsonyban, Somlón vagy Tokajban, hanem fajtát. De ha akarjuk, az is van benne, mert a szőlőnek van mibe nőnie, nem csak kapaszkodnia kell, mint a homokos talajokon.
Jó sok nemzetközi megmérettetést kívánunk neki, ha felnő!

8.7
Harmónia 7.8
Komplexitás 9.1
Egyediség 8.3
Hosszúság 9
Ízek & aromák 9.5
nyeretlen egyéves

Három héttel ezelőtt még sokkal éretlenebb formáját mutatta: akkor is érzetük benne az erőt, de még nehéz volt átlátni a szégyenlősségén. A palackok akár hetente mást élményt nyújthatnak - van, mikor bombasztikusat, van, mikor zárkózottabbat. Most éppen tarolt, de ha éppen nem ragyog, ne írjuk le! 4-6 év simán van benne, úgyhogy most inni majdhogynem liliomtiprás, még ha annak is megvan a maga varázsa. Hál'istennek csavarzáras, úgyhogy ha nem ízlik, nem a palackkal van baj, csak rosszkor tekertük ki a nyakát.

  • A legszebb fiatal rajnaik iskolapéldája
  • Sokáig fejlődik még
  • Nagyon jó ár-érték arány
  • Még hullámzó az állapota
  • Félő, hogy elfogy, mielőtt a legszebb lenne
  • Vadászni kell rá

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!