Egy deci sör ezerér’ és sorban állnak érte az emberek!

Bor
Mad Scientist Funk Soul Brother

Vadiúj, bizarr sört csillantott meg a hétvégén a Mad Scientist: a Funk Soul Brother nevű 100% Brett Tripla IPA Benedek Peti hárslevelűs hordójában érett. És brettes, ami azt jelenti, hogy Brettanomyces gombával fertőzték (na jó, oltották), direkt.

Talán ennek is köszönhető, hogy a Funk Soul Brother körül akkora előzetes hiszti alakult ki, ami majdnem tömegjelenetekhez vezetett az Hopaholic előtt: a rajongók ugyanis megtöltötték az Akácfa utcát, ami a pultosok elmondása szerint utoljára szilveszterkor fordult elő. Az tény, hogy ennyi riadt tekintetű nagydarab, szakállas pultost régen láttunk egy sörözőben.
A rajongás tárgyából összesen egy hordót vertek csapra a Mad Scientist-esek: haverság ide vagy oda, mindenki szigorúan egy decit kaphatott belőle egy ezresért cserébe. A hordó így is két órát tartott ki – és aki megkóstolta, azóta is posztolja szanaszét.

De milyen a sör? 

A brettanomyces (barátoknak csak brett) arról híres, hogy durva borhibát tud okozni a borokban – bár minimális mennyiségben van, aki ott is szereti. Ám szakmai körökben abban egyetértenek, hogy a brett okozta (istállóra, lóizzadságra emlékeztető) illat- és ízjegyek ettől még mindenképpen hibának számítanak.
A sörösök meg fogják és direkt teszik bele.
És tudják, mit csinálnak: ha megfelelően irányítják, a brett elképesztően gazdag, gyümölcsös ízeket ad a sörhöz és a főzdemesterek elmondása szerint még akár komolyabb hibákat is kijavít, illetve eltakar benne. A Funk Soul Brother legmeglepőbb vonása, hogy alig-alig keserű, viszont ezer kerek és mindenféle alakú, érett egzotikus gyümölcsök vannak az ízében – rendkívül összetett és sokáig lehet játszani vele. Nem egy könnyed darab (a maga 10,7%-os alkoholtartalmával egy könnyed fehérbornak is simán elmenne), de nem is arról szól, hogy számolatlanul öntsd magadba – ahhoz túl sok figyelmet követel.

A fogadtatása egydöntetűen zajos siker lett: boldog tömeg még akkor is a Mad Scientist tagjainak hátát lapogatta, amikor a legutolsó pohár kicsapolására éppen odaértünk. Szilágyi Tamás, az egyik tulajdonos pedig a büszkeségtől hüledezve mesélte, hogy az este folyamán a Hopaholicban tiszteletét tette Menno Olivier, a holland Brouwerij de Molen alapítója és főzdevezetője, aki akkora név sörös körökben, mint mondjuk Tarantino a filmesek között. Ő pedig 10-ből 9-esre értékelte a Funk Soul Brothert.

A brettes-hordós csodasört szeptembertől lehet megkóstolni a Mad Scientist új, még titkos egységében.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!