Itt a magyar fröccshelyettesítő, de elsőre nem mertük bevállalni

Bor
Jeges forralt bor a Papírtigris nyári itallapján. A kép illusztráció.

Jeges forralt bor a Papírtigrisben! Igen, jól olvastad: jeges forralt bor szerepel a népszerű ázsiai étterem nyári itallapján. A láttára annyira ledöbbentünk, hogy csak kérdezni mertünk róla, kikérni már nem, de már nagyon sajnáljuk. Még úgy is, hogy sangriát akkor sem vennénk a szánkba, ha ütnének.

A jeges forralt bor a hagyományos recept szerint készül: csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal forralják fel a bort, csak aztán lehűtik és jégkockával kínálják. A jellege olyan, mint a sangriáé, de azt itthon nagyon kevés helyen készítik helyben, hanem inkább az ipari kiszerelésű és minőségű készterméket veszik meg, aztán szolgálják fel néha elképesztő árban.

Az ötletről még ma sem tudjuk eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem, de inkább igen: viccnek mindenképpen jó, eredeti és ők készítik, normális alapanyagokból. A forralt bor létjogosultságát pedig nem szoktuk vitatni, pláne novemberben, amikor vízszintesen esik a 2 °C-os eső.

Magyaros sushi-kínálat a jeges forralt bor mellé a Papírtigrisben. Forrás: Papírtigris Facebook

Magyaros sushi-kínálat a jeges forralt bor mellé a Papírtigrisben. Forrás: Papírtigris Facebook

A Papírtigristől egyébként sem áll messze a polgárpukkasztás: a sushikínálatukban régóta szerepelnek a magyaros változatok: kacsatepertős-lilahagymás, gyulai kolbászos, és rántott csirkés. Húsvétra pedig külön tarjás-tormás makit is kínáltak! Igaz, mi csak egyszer kóstoltuk meg őket és nem szoktunk rá, de állítólag nagyon népszerűek.
A mulasztást – mármint hogy hétfő délután nem mertünk jeges forralt bort inni – esküszünk, hogy pótoljuk. A Papírtigrisesek elmondása szerint egyelőre a magyaros sushik jobban futnak, de a nyár még csak most kezdődött.

(A nyitókép sajnos illusztráció, mert a meglepetéstől fotózni sem tudtunk rendesen, de a jeges forralt bor létezésére itt a bizonyíték!)

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!