Lesz egyáltalán 2017-es évjárat a Mátrából?

Bor
Óriási jégkár a mátrai borvidéken, Gyöngyös környékén

Gyöngyös térségében akkora jégverés volt szombaton, hogy az apokaliptikus képekkel még másnap is tele volt a net. Méteres víz és sár a belvárosban, diónyi jégdarabok, az M3-ason végig álló autók nagyon jól mutattak, de aki drukkol a mátrai borvidéknek, azt leverte a víz tőlük.

A köztévé vasárnap azt tette közzé, hogy a mátrai borvidéket teljesen letarolta az ár, a gazdák 100%-os jégkárról beszélnek – ami magyarul azt jelenti, hogy idén egyáltalán nem terem majd szőlő. Remegő térddel hívtuk fel Benedek Pétert, az egyik mátrai borász barátunkat, hogy igaz-e a hír.

Ami Gyöngyösön 20-25 percig tartott, az a jég Gyöngyöstarjánban csak 2-3 percig esett. Egy-egy hatalmas viharzóna jött Nagyréde és Gyöngyöspata irányából is, a kettő pedig Gyöngyös felett csapott össze. Egy csomó helyre még nem tudtunk kijutni, de úgy néz ki, hogy nálunk a pinot noir és a kékfrankos 10% alatti kárral megúszta. De még nem voltunk az Epreskertben, a Barnatanyán, Rétfödön… A rendes kárfelmérés hétfőn kezdődik.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy egy igen durva jégkár nem csak egy, hanem akár több évre is visszavetheti a tőkék termését, annyira meg tudnak sérülni, és ebben nem csak az a tragédia,  hogy kimarad egy évjárat, hanem az, hogy a szőlőben közben ugyanúgy dolgozni kell, hogy túlélje a sérülést és ne ölje meg valami plusz fertőzés. A szőlészek-borászok tehát akár két-három évig is dolgozhatnak anélkül, hogy esélyük lenne a bevételre. 

Szóval csuriba a kezeket: Magyarország második legnagyobb borvidéke a mátrai , így vannak olyan területei, ahol tényleg elpusztult a teljes idei évjárat – ahogy a borászok ilyenkor fogalmazni szoktak: “idén korán jött a szüret” -, de van, ahogy kisebb, sőt, sokkal kisebb a kár.
A teljes kárfelmérés után részletesen elmeséljük, hogy melyik terület rokkant bele vagy éppen úszta meg a hétvégi hatalmas jégverést. A mátrai borászokkal pedig a budapesti Mátrai Május kóstolón (Stefánia Palota, május 25.) beszélhetjük meg személyesen, ők mekkorának látják a bajt.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!