Nem kell mindig játszani: Káli Olaszrizling 2016

Káli Balázs olaszrizling 2016, Szentbékkála. Gif: Laki Balázs

Káli Balázs bora is bizonyítja: a deres hajnalokkal egyáltalán nincs vége az olaszrizling-szezonnak!
Az olaszrizlingért lelkesedünk már néhányszor – na jó, annyiszor, hogy egy időre még nekünk is elegünk lett belőle. Azt viszont még a  hideg viszont sem indokolja, hogy egy ennyire filigrán szőlőfajta esetében rendesen meghordózott tételekhez nyúljunk – erre valók a finom átmenetek.

Az olaszrizling ugyanis törékeny: alapjában véve nem illatos, nem testes, nem feltűnősködő, hanem hosszútávfutó borokat ad. Nem abban az értelemben, hogy sok-sok évig kéne érlelni őket, hanem a szerkezetük olyan: azért van illatuk, mert megdolgoztak érte, azért van ízük, mert a szőlész dolgozott meg érte és szikárak a savaik miatt – mondjuk mindezt úgy, hogy igaziból még soha nem kóstoltunk hosszútávfutót.

Milyen a bor? 

Az illata most éppen friss, harmatos, bódító virágillat, ami nagyon tud hiányozni, hogy vége a szezonnak. Azért sem akartunk rezedázni, de addig túrtunk, amíg meglett: illatos ternye. (Ezt, a rezedával ellentétben mindenki ismeri, csak nem tudja, hogy így hívják – eddig mi sem.) Ezt a gyümölcsös, de annál légiesebb illatot elég sok bor tudja, de egy olaszrizling esetében az benne az izgalmas, hogy több mindenből áll össze: a fajtából, a minimális hordóból, a borkezelésből és még sorolhatnánk.

Az íze pedig húsos – de megint le kell írni, hogy olaszrizling-értelemben. Az átlagosak könnyű kortyot adnak, a végén meglehetős kesernyével: mintha éretlen mandulát (vagy rossz fát) fosztogatnál éppen. Káli Balázs olaszrizlingje viszont teli van ízzel: sokkal több fehér húsú barackot, vadkörtét, ilyesmiket fedezel fel benne, mint ahogy egy olasztól várnád. Ha fröccsözősre vágysz, ne ezt válaszd: ahhoz túl gazdag, és a keserűség-kattantak se ezzel mutogassák a kedvenc fajtájukat: megjelenik, de szinte csak idézőjelben.

Most értettük meg, hogy a borászok miért tartogatják az olaszrizlinget, bár kell hozzá bátorság: ha van tehetségük és türelmük kivárni, akkor az olaszrizling elegáns lesz. És persze tökös, ahogy szokott, de most nem a hirtelen savaitól és az utóízétől, hanem a megfeszített türelemtől, amitől olyan lesz, mint amikor egyszerre négyen táncolnak legényest: nem tetszeni akar, hanem élvezi, hogy él, de annyira, hogy nem tudsz máshová nézni tőle.

A címke történetét ismerve nem csak minket izgatott fel: Káli Balázs palackjainak is jó sztorija van!

Nyitókép: Laki Balázs terve Káli Balázs boraihoz 

8.9
harmónia 9.5
komplexitás 8.8
egyediség 8.9
hosszúság 8.5
ízek&aromák 8.9
Alaposan meglep

Nem így képzelsz el egy olaszrizlinget, de ezentúl ehhez méred őket: Káli Balázs a 2016-os olasszal odalépett. Mindent tud, amit a fröccsre kárhoztatott öccsei, és mindent jobban tud, mint az alaposan hordóba áztatott fivérei. Szép és minden élethelyzetben iható olaszrizling őszre (is).

  • illatos
  • majdnem testes
  • olaszrizling
  • most a jó
  • nehéz elmagyarázni, hogy miért ezt az évjáratot idd
  • figyelmet követel

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!