Vannak ezek a jó ivófurmintok, amiknek finom limonádé (szakértősen “citrusos”) illatuk van, pattogós savaik és kedves, enyhén édes, almás-körtés utóízük. Ha többen kóstoljátok, már az első korty után összefut a szád a nyájban: hiába is próbálnád a nagy melegben még visszatenni egy kicsit a hűtőbe, valaki úgyis megint kérni fog, marad tehát az asztal közepén.
Kedvenc ivófurmintunk neve: Narancsi, a Karádi-Berger Pincészet készíti, arról a dűlőről, melynek valamikor egy Arancsi nevű földbirtokos volt az ura, de annak, ugye, semmi értelme, hogy “arancs”, bezzeg a narancsnak, ezért lett a terület neve végül is ez, népetimológia, tanultuk a bölcsészkaron.
(Minden olyan lesz, mint a gazdája / főnöke / társa / kutyája / apja-anyja/ neve, a borász már nem is csodálkozik, hogy az összes kóstoló narancs illatot érez a borban.)
Erdőbényén, ahol sok olyan borász (borászattulajdonos) van, aki nemrégiben lett borász (vagy borászattulajdonos), érezhető a fiatalos lendület, a kísérletezőkedv, a nyitottabb szemlélet a borokban: az amúgy is hűvösebb területekről érkező fehérborok itt kiváltképp feszesek, elegánsak, jó ivású- és svádájúak, tipikusak a középérésben szüretelt, a végén megállított (tehát a villogó savakat kis maradékcukorral lefujtó), lédús, könnyen dönthető furmintok.
Szeretjük a bényei könnyedséget, a laza, cool, ámde tartalmas bényei borokat.
Hogy mennyire, az július második hétvégéjén kiderül.
(Annyira, hogy helybe megyünk értük.)
Karádi-Berger Narancsi Furmint, 2015, ára: 3600 Ft, kapható: a pincénél
Bor, mámor, Bénye – fesztivál az erdőbényei kertekben, július 6-9., infók, jegyek, programok itt