Színes, szélesvásznú – Kerekes Hárslevelű, 2015, Mátra

Kerekes Hárslevelű 2015, Mátra

A Kerekes Hárslevelű 2015-ös évjárata rendet csap: régóta megy a vita, hogy mi legyen a Mátra fő fajtája, de a hárslevelű újra és újra befutónak tűnik. Annyi a baj, hogy a Mátrai borvidék akkora, mint egy ház és rengeteg szőlőfajta lakik benne, amik közül egy csomó kifejezetten jól érzi itt magát. Közülük viszont nehéz kiválasztani egyetlenegy olyat, ami minden ottani stílusba belesimulna.

A hárslevelű ugyanis karakteres bort ad és még akkor is van teste, ha debellák mellé állítjuk. Van illata, íze, teltsége – és könnyen farnehéz lesz, ha nem figyelnek oda rá. Kerekes Tamás viszont nem arról híres, hogy ne figyelne oda a boraira, vagy hogy elnehezült darabokat adna ki a kezéből: a kékfrankosait kóstolva meg aztán pláne.

Jó, jó, de milyen lett a hárs? 

Az illatával hosszú percekig el lehet lenni: ha keresed, akkor megtalálod benne a hársfavirág illatát, de nem azt a szédítős fajtát, ami három hete még belengte a koranyarat, hanem azt, amit már megszárítottál teának. Van hozzá egy kis mézesség, de az is a virágokból inkább, elsőre pedig a fűszerek támadnak. A bor fele hordóban érett, a másik fele tartályban: a hordó a palack kipukkantásakor még egyértelműen érződik, de pár perc múlva elcsitul és az izgalmak maradnak belőle – mi még egy kis ánizst is belehaluztunk a második pohár vége felé.

Az ízét sem könnyű gyümölcsökkel leírni: olyan, mintha nagy, kövér virágokat innál néhány csepp citrussal vagy inkább verjus-vel – óh, azok a Kerekes-féle mátrai savak! Merthogy azok is sokan vannak, de nem cukin cuppognivalóak, hanem jó magasra és messze lökik a testét, amit a hordó és a fajta együtt ad.
Azzal kezdtük volna, hogy a Kerekes Hárslevelű 2015-ből igazi nyári bor, de meggondoltuk magunkat: négyévszakos. Csak hagyj magadnak időt hozzá.

8.7
harmónia 9
komplexitás 8.6
egyediség 8.4
hosszúság 8.6
ízek&aromák 8.7
Idő önmagadra

A 2015-ös hárs gondolkodós bor lett: ezt nem locsolod el egy kertipartin, hanem megvárod, amíg mindenki elmegy és csak a kabócák maradnak, te pedig végre csöndben lógathatod bele az orrod a pohárba. És legyen bármilyen késő, eszedbe ne jusson szódával felhúzni!

  • gazdag
  • elegáns, mint a fajta
  • nem bírod abbahagyni
  • idő kell rá
  • fröccsnek nem alkalmas

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!