Kompromisszumok fehérbora: Clarendelle Blanc, 2015

A híres-neves bordeaux-i chateau, az Haut-Brion félzabigyereke ez a fehérbor. A Chateau Haut-Briont egy amerikai befektető, Clarence Dillon vásárolta meg 1935-ben, azóta a leszármazottai igazgatják. A gonoszkodó anekdota szerint Dillon eredetileg a még híres-nevesebb Cheval Blanc-t (egy másik, szintén gonosz szerint a Chateau Margaux többségi tulajdonát) akarta megszerezni, de…

rossz volt az idő.

Ezért aztán a Bordeaux-hoz közelebb eső Haut-Briont vásárolta meg. (Érthető – kinek lett volna kedve kocsikázni két és fél millió frankkal abban a latyakban?!) A chateau-t ma már Clarence dédunokája igazgatja, és ő volt az, aki a birtokvásárló dédnagyfater tiszteletére Clarence Dillon Wines néven létrehozta a cég leányvállalatát – ez utóbbi brandje a Clarendelle.

A Veritas most ennek a fehér változatát hozta be: a Clarendelle Blanc-t, mely a két helyi klasszikus szőlőfajtára, a Sauvignon Blanc-ra és a Sémillonra épül, plusz kiegészíti még néhány százalék Muscadelle – csak a zillatavégett.

Hűvös és izgalmas

Jó sauvignon blanc-okat már Magyarországról is egyre gyakrabban kóstolhatunk, leginkább a Mátrából, a Balaton környékéről és az észak-pannóniai borvidékekről, egészen versenyképes áron – sémillont már kevésbé. Ezzel a lágyabb savú, teltebb bort adó szőlővel itthon kevés borászat foglalkozik, Bordeaux-ban viszont annál inkább megtalálható: sokszor házasítják a Sauvignon Blanc-nal, hogy csitítsa, kimagyarázza utóbbi néha túl vad karmolászgatását. (És persze most ne említsük a botrytises sémillonból készült világhírű sauternes-i desszertborokat, mert a tokaji hatputtonyos aszú… és itt most halk, szomorkásan büszke sóhaj következik a bús, magyar borleírásban.)

Nézzük inkább ezt a botrytistől mentes, hordózatlan, teljesen száraz Clarendelle Blanc-t! Illatát teljesen a Sauvignon Blanc-ra jellemző bodzás, egreses, csalán jegyek alakítják. Kóstolva is az egreses, lédús karakter tűnik fel elsőre, na és a tökéletes érettség mellett táncoló lendületes savak, melyek egyáltalán nem bántóak vagy élesek. A korty második felében határozott sós, ásványos íz, körtés, lime-os aromák, valamint egy kis mentolos-gyógynövényes flikk-flakk az uralkodó. Feszes, elegáns, hűvös, gyümölcsös, izgalmas bordeaux-i fehér, melynek van tartása, de sokáig azért ne tartogasd!

5964 Ft, Veritas

8.8
Harmónia 9.5
Komplexitás 9.3
Egyediség 8
Hosszúság 8
Ízek & aromák 9
A Möszijő

Ha megszemélyesítenénk, végtelenül elegáns, szigorú öregúr lenne, aki gyakran megvillantja fanyar humorát... Más szóval tökéletesen kidekázott, hűvös, precíz fehérbor ez, karakteres ásványossággal és emlékezetesen kesernyés, gyógynövényes utóízzel.

  • Komplex
  • Remek egyensúly
  • Ásványos-gyümis
  • Elegáns és aromás
  • Drága