Lassan legyőzik a tüzeket Kaliforniában – rettenetes a pusztulás

Bor
Egy hete próbálják megfékezni Kaliforniában a bozóttüzeket

Lassan megfékezik a Kaliforniában pusztító bozóttüzeket: sok helyen már visszaköltözhetnek az emberek az otthonaikba. A végső számokat még nem lehet kimondani, de október 17-ig 41 ember halt meg a több, mint egy hétig tartó természeti katasztrófában,  több ezren vesztették el az otthonukat és 8 pincészet pusztult el. A szőlőterületeket ért károkat még nem becsülték fel teljesen.

Ahogy múlt hét végén beszámoltunk róla, Kaliforniában egyszerre több akkora bozóttűz pusztított és pusztít, ami eddig 53000 (!) hektáron semmisítette meg a földeket. A tűzvészek akkorák, hogy ugyanúgy nevük van, mint a legveszélyesebb hurrikánoknak. A tűzoltók munkáját segíti, hogy a szél erőssége alábbhagyott, de a forró és száraz időjárás még mindig tart.

Kalifornia leghíresebb termőterületeinek pincéi súlyos károkat szenvedtek: több helyen a borászatok és az ott tárolt borok is megsérültek vagy megsemmisültek. Ahol az épületeket nem érte el a tűz, ott sem lehetnek nyugodtak: közvetlenül a szüret után a friss, erjedőben lévő tételeket a kitelepítés miatt magukra kellett hagyniuk a borászoknak, ezért kérdéses, hogy meg lehet-e őket menteni, azaz mi történik az idei évjárattal.
A szőlőterületeket ért kár felbecsülhetetlen: ahol a tőkék megégtek, elpusztultak, ott a bozóttüzeket követő újratelepítés rengeteg munkával és költséggel jár. Az új szőlőknek legalább 4-5 év kell, hogy termőre forduljanak – de ennél sokkal több időre, akár egy évtizedre van szükség, ha a talaj is sérült, illetve hogy ne csak szűzterméssel, hanem rendes hozammal számolhassanak.

Napa és Sonoma nagyon nagy bajban van 

A Wine Spectator tudósítása szerint
– a Pulido-Walker birtok “csak” sérült: a szőlők nagy része menthető, de a család háza és a kertjük leégett.
– a híres Ta Kolon szőlőültetvényt tűzoltó-helikopterekkel és repülőgépekkel vízbombázták: még nem tudni, milyen károkat szenvedett a dűlő.
– a VinRoc pincészet fő épülete és vendégháza megsemmisült a tűzben, de a pince és a hordókban lévő borok nem károsodtak. A szőlőültetvényeik nagy része és a távolabb fekvő raktáruk is megmenekült.
– a Segassia borászat épületeit és 15 hektáros szőlőjét teljesen elpusztították a hegyen áthaladó lángok. A 95 pontosra és magasabbra értékelt borok megsemmisültek az ott tárolt korábbi, 10 évre visszamenő évjáratokkal együtt.
– Napa-ban súlyosan sérült vagy megsemmisült a Patland borászat, a Roy birtok, a Signorello birtok  és a White Rock borászat.
– Sonomában súlyosan megsérült vagy megsemmisült a  Paradise Ridge szőlőbirtok, a  Frey birtok és a Backbone szőlőbirtok és pincészet.
– nagy károkat jelentettek további 11 Napa-beli pincészetből, köztük a híres Stags’ Leap-ből.

Habár úgy fest, hogy a tűzoltók lassan mindenhol meg tudják fékezni a tüzeket, a veszély nem múlt el: rengeteg ember még nem költözhet vissza az otthonába és a tüzek a legszárazabb területeken újból fellobbanhatnak. A pincészetek jelentéseit a Wine Spectator oldalán lehet követni.

A kép forrása: The Orange Country Register