Ideje volt, de fura, hogy így lett – MAD Goat Beer

MAD Goat Beer

A MAD Goat Beer olyan régóta adta volna magát, hogy azon csodálkozunk: csak most, a Budapest Borfesztiválon jelent meg a szelfiken, de még az Első Mádi Borház Facebook-oldalán is csak augusztus 30-án bukkant fel a képe. A mádi Szent Tamás-cégcsoport ugyanis majdnem mindent létrehozott már (ráadásul egyetlen Tokaj-hegyaljai faluban, ami jó és előremutató: világszínvonalú borászatot, fine dining-éttermet (Gusteau Kulináris Élményműhely), helyi ízeket és borokat kínáló bisztrót (Első Mádi Borház), az Aszúházat – a sornak pedig nincs vége (lásd Mád Open teniszpálya és a Szent Tamás dűlő melletti kecskefarm, hogy csak a jókedvből született projekteket említsük.)
Borban és gasztronómiában olyan sokrétű, de mégis egységes és stílusteremtő konglomerátumot hoztak létre, amit még borvidéken belül is irigykedve néznek. A (kézműves) kisüzemi sör tehát valóban hiányzott a portfólióból: ha van hozzá vendéglátóegység és kíváncsi vendég bőven, akkor már legyen saját a sör is.

Ezért csapott le az első 1000 palackra azonnal az, aki csak hozzájutott: mi a Várban kihagytuk, úgyhogy a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) mádi szeánszán kóstoltuk meg a MAD Goat Beert, azaz Special Pilsnert. Azóta pislogunk.

Nyomokban kecskét tartalmaz

A cégcsoport sörét a miskolci Zip’s Brewhouse főzte illetve palackozta a mádiaknak, a MÁD-sorozatra nagyon erősen rájátszó címkével. Az illata friss komló: az a fajta, amitől ragad a kezed, amikor szétmorzsolgatod a virágokat. (Ok, tudjuk, hogy ez nem életszerű, de mi igenis szoktunk vadkomlót morzsolgatni, túl szépek ugyanis a tobozra emlékeztető virágai.) Van benne egy édesebb gyümölcsillat, de ezt inkább csak akkor fedezed fel, amikor már a szádban van.
Ízre sűrű, szűretlen pilsner, selymes állaggal, ami teljesen betölti a szádat. A sört még csak most tanuljuk rendesen, úgyhogy nem biztos, hogy ez a jó szó, de nagy testű: tényleg mindenhol ott van, nem csak úgy végigszalad a torkodig. Egy csomó trópusi gyümölcsös íz van benne (a mangós vonalból) és keserűsége is inkább simogató: gazdag és nem bánt sehol. Ez a simulékonyság viszont a (0,33-as) palack végére érve zavaró kezd lenni: túlságosan tündibündi.
Ekkor néztük meg jobban a címkét és jött ránk a pislogás: kezelt víz, árpamaláta, komló, aroma, sörélesztő. Hopp, mit keres ott az aroma?! Pláne, ha nem gyümölcsös sörről van szó. És milyen aroma lehet vajon? Miért nem volt elég az erre hivatott komló vagy élesztő?

Értjük, hogy ez mindenkinek tetszik: tényleg könnyen iható, ugyanakkor sokkal több és jobb, mint a legjobb nagyüzemi sör. Nyilván. Azt is értjük, hogy mindenkinek tetszeni akar, de hogy illik ez bele a képbe, ha a többi produktumnál (bortól az épületekig) soha nem kötnek kompromisszumot?

UPDATE: a MAD Goat Beer NEM tartalmaz aromát! A készítőktől, a Zip’s Brewhouse-tól tudtuk meg, hogy a nyomda ördöge tett keresztbe a kecskés sörnek: az aroma aromakomlót jelent,  ám ez a infó a címke készítésekor helytelenül csúszott át a rendszeren.  Azaz everybody keep calm (főleg mi): a mádiak és a Zip’sék sör-ügyben sem kötnek kompromisszumot!

8.2
harmónia 8.2
komplexitás 8.5
egyediség 8.3
hosszúság 8.6
ízek&aromák 7.4
Biztosra megy

Nem könnyű azt mondani rá, hogy nem jó: a bajunk igazából az, hogy nem méltó. Ok, nem várjuk, hogy a leghíresebb magyar dűlők és borok hazájában azonnal egy veszettül kísérletező, csak szakértők számára értékelhető sört dobjanak a vadak közé, de egy szűretlen pilsner aromával megküldve túl kényelmes megoldás.

  • szép a palack
  • közérthető
  • végre van
  • hülyebiztos

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!