Mátrai helyzetjelentés az Armageddon után

Bor
A hétvégi jégverés képei a Mátrából. Fotó: MTI, Komka Péter

A szombati óriási jégverés után nagyjából felmérték a károkat a mátrai borászok. Sok terület pusztult el, de még van remény idei borra.

Kezdjük a jó hírrel: a mátrai borokat kedvelők körében ismertebb területek: Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Nagyréde, Szűcsi környéke megúszta körülbelül 20% alatti károsodással – ami már természeti katasztrófának számít, de ezekből a szőlőkből a mostani állás szerint lehet majd szüretelni ősszel.

Gyöngyös, Karácsond, Visonta és Abasár egy része viszont akkora jégverést élt át, hogy ott valószínűleg több évre károsodtak a tőkék, hiszen nemcsak a levelek és a fürtkezdemények sérültek meg, hanem a tőkékben alvó jövő évi rügykezdemények is. Idén pedig esélyük sincs a szüretre.

Csernyik István mátrai borász és hegybíró nagy területet járt be szombat óta, szerinte még hetek vagy hónapok kérdése, hogy mikor látszik a a jégkár végeredménye.

Gyöngyös alatt is vannak olyan területek, ahol 12 fürtből 3 nincs eltörve, csak megütve – ezeken még talán regenerálódhatnak.

Babiczki László is nagy területekre lát rá, hiszen a saját borászata mellett ő a Nyilas pincészet főborásza is Gyöngyössolymos környékén:

Nálunk bő esővel jött le a jég, Solymos nyugati oldalát ronggyá verte, de a keleti úgy-ahogy megúszta az Armageddont. Vegyes a kép, mert van, ahová a sár miatt még nem tudunk kimenni, hiszen elsüllyednek a gépek.

Ő attól tart igazán, ami még most jöhet a borvidékre, hiszen a szüretig még történhet bármi – akár egy újabb jégverés, vagy olyan fertőzés, ami ellen már most védekezni kellene, de nem tudnak – hiszen nem tud kimenni a traktor a szőlőbe. A sérült tőkéket azonnal gyógyítani kellene, de erre sok gazdának nincs lehetősége vagy pénze.

A hétvégi jégverés képei a Mátrából. Fotó: MTI, Komka Péter

A hétvégi jégverés képei a Mátrából. Fotó: MTI, Komka Péter

Háromszor jött vissza a vihar, a Bornapokat lefújták 

Babiczki László Gyöngyössolymoson azt látta, hogy felettük köröznek a viharfelhők: 5-8 perc jégverés után arrébb vonultak a felhők, majd visszafordult a vihar és még kétszer eredt el a jég.

Ezen a hétvégén tartották volna a Mátrai Bornapok nagy rendezvényét Gyöngyös főterén, de az időjárást látva a szervezők a vendégek biztonsága érdekében bezáratták a faházakat.

Ekkora jégeső ellen egyszerűen semmivel nem lehet védekezni. Benedek Péter (Gyöngyöstarján) úgy látta, hogy

a szombati nap istenfélelemre ad okot. Jobban kell imádkoznunk, jobb embernek kell lennünk. Nem akarok nagy szavakat használni, de csak arra tudok gondolni, hogy valami oka volt annak, hogy ezt kaptuk. Én magamba fogok nézni, hogy találjak rá magyarázatot.

Az MTI híre szerint a mátrai termelők 95-98%-a nem rendelkezik biztosítással, mert nem tudják kifizetni – így viszont ők csak a kárenyhítési alapból juthatnak pénzhez, ami a káruknak maximum a 40%-át fedezheti.

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!