Ma estére nem marad borász a Mátrában

Bor
Mátrai Május Nagykóstoló a Stefánia Palotában

Nem zombiapokalipszis éri el Gyöngyöst, hanem a Mátrai Május nagykóstoló, amit a Stefánia Palotában tartanak Budapesten csütörtök délután és este. A programsorozat kiemelt eseményén 37 borászat jelenik meg, a legtöbb pultban pedig maga a borász áll majd, ezért nem túlzás kijelenteni, hogy szinte alig marad valaki a borvidéken. 37 borászat rengeteg: több olyan borvidéke van az országnak, ahol összesen nincs ennyi pince.

A Mátrai Május nagy kóstolója azért lesz különösen izgalmas, mert Magyarország 2. legnagyobb borvidékén annyira sokféle ember készít annyira sokféle bort, hogy valamiféle közös nevezőben megegyezni igencsak izzasztó feladat. Évek óta folynak a hitviták a fő fajta és a stílus körül, de még borítékolhatóan sokáig nem lesz vége. A fejlődést és a irányokat kívülről nézni viszont borzasztó érdekes: pláne úgy, hogy borfogyasztóként felelősségünk nincs az ügyben, csak az előnyeit kell élveznünk.

A kóstolóra a legnagyobb területtel rendelkező nagy borászatoktól kezdve a családi pincéken át a Magna Mátra összefogás magukra igen szigorú szabályokat alkalmazó  organikus borokban gondolkozó kispincéi mind kóstoltatnak. Ez nemcsak azt jelenti, hogy alsó hangon 100 bort lehet végigkóstolni, hanem azt is, hogy a borágazati pletykákra fogékonyak is csillogó szemmel vethetik bele magukat a sűrűbe, hogy aztán csalódottan távozzanak, amiért senki nem hajlandó fújni a másikra.
(A kevésbé pletykásak kedvéért elmeséljük: a Magna Mátra megalakulásakor zajlott egy kis belmátrai csörte a termelők között, amit a boros sajtó csámcsogva közvetített, ám a borászok rövid úton összezártak és a borvidéken belül rendezték a soraikat. Nem kell sokat magyarázni, hogy ez mekkora szó és eredmény: nagyon kevés más borvidéki összefogás kapcsán lehetett ilyet látni.)

A résztvevők listája a nagykóstoló Facebook-eseményén böngészhető végig: holnap este a teljes Mátra és a Borjour mindenkit szeretettel vár a Stefánia Palotában! (A regisztráció kötelező!)

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!