Már le is zajlott az idei szüret legelső hulláma

Bor
megkezdődött a 2017-es szüret a Csabagyöngyével

Augusztus 2-án kezdődött a szüret a Dél-Balatonon a csabagyöngyével: ez a szőlőfajta érik a legeslegkorábban az országban. A múlt héten már nagyjából be is fejeződött – ezen a héten a nagy eső miatt túl sok mindent nem tudnak kezdeni a szőlészek a területeken.

A tervek szerint  augusztus 14-én folytatják majd az Irsai Olivérrel – szóval, ahogy a versenyzőket ismerjük, idén is lesz már 2017-es újbor a Budavári Borfesztiválon: hogy csabagyöngye vagy Irsai, az még kérdéses, de sok jót egyiktől sem kell várni – ahhoz túl gyorsan készülnek el. Inkább marketingfogásnak jók szegények, mint bornak: még a novemberi újborfesztiválokon is előre rettegünk a kén okozta fejgörcstől.

Vissza a csabagyöngyéhez: az agrárfórumokon olvastunk olyan rémhíreket, hogy ezt a szőlőt nettó 87 Ft-ért veszik meg a termelőktől. Szerencsére ez nem igaz: Katona Ferenctől, a Katona Borház szőlészétől úgy tudjuk, hogy a csabagyöngye ára 100 Ft körül van, az Irsaié 115-130 Ft körül lesz.

Az új szabályozás szerint a felvásárlóknak idén augusztus 15-ig meg kell hirdetniük a felvásárlási árakat, ám ettől a korábban megkötött szerződésekben eltérhetnek – ha jól értjük a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közleményét. Lesz ugyan egy, a HNT által kidolgozott árprognózis is, de sem a teljes megtermelt szőlőmennyiségre vonatkozik.

Védőár tehát továbbra sincs és nehéz is elérni: Katona Ferenc szerint ehhez minden termelőnek (és csak a termelőknek) le kéne ülnie és egyeztetnie a szüret előtt, ám aki nehezebb gazdasági helyzetben van, az nehezebben is kockáztatja, hogy esetleg nem veszik meg a szőlőjét, így könnyebben enged a felvásárlóknak, akik nyilván nagyon nyomott árat ajánlanak – sokszor jóval az önköltségi ár alatt.