Miért pont 0,75 liter egy borospalack?

Bor
Egy palack bor 0,75 liter. De miért?

Nem, nem józansági tesztnek, miszerint ha a 0,75-öt át tudod számolni pohárra, akkor még ihatsz. Nem is szimpla kiszúrásból, bár annak sem rossz. A tök értelmetlennek tűnő méretet  – mint a bornál olyan sok mindent – a hagyományok alakították ki, aztán az ipar sztenderdizálta.

Maguk a borosüvegek a 18. században kezdtek elterjedni  – ekkoriban fedezték fel, hogy a borok jóval tartósabbak, ha  üvegpalackokban és nem mindenféle fa vagy cserépibrikekben tárolják és szállítják őket. Az üvegfúvók pedig egy szuszra nagyjából ekkora üvegeket tudtak fújni – a körülbelüli méretet tehát eleinte az ő tüdőkapacitásuk határozta meg.

Az angolok mindig is a franciáktól vásárolták a legtöbb bort, de rengeteg vita származott abból, hogy különböző mértékegységekben számoltak: volt ugye a liter és a birodalmi gallon – nem beszélve az akóról, a borvidékenként különböző hordóméretekről, meszelyről és társairól. Ebben kellett valahogy rendet vágni és meg is született a bonyolult, de működő megoldás: a leggyakoribb, szállításra használt hordóméret a 225 literes volt, ez pedig nagyjából 50 birodalmi gallon. (1 birodalmi gallon = 4,54609 liter.)
Így egy 225-ös hordóból 300 darab 0,75 literes palackot lehet megtölteni, amiből egy hatos karton  – láss csodát: éppen egy birodalmi gallon. 

Az a legfurább, hogy mindezt csak az 1970-es években vésték kőbe: Európában az 1973-as évjárattal tértek át kötelezően a 0,75-ös palackméretre, majd 1975-ben hozott rá csomagolási jogszabályokat az Európai Gazdasági Közösség, az EU elődje. Amerikában pedig az exportpiac fellendítése miatt 1979-ben tértek át erre a metrikus rendszerre.

Ezért van az, hogy bár léteznek 0,5 l-es palackok (lásd: tokaji aszú), a szabványos borosüvegek mérete az egész világon a teljesen hülyén hangzó 0,75 l valamilyen osztata vagy többszöröse.
És ezeket még mind el is nevezték:
0,187 l – Split
0,375 l – Half
0,75 l – Standard
1,5 l – Magnum
3 l – Jeroboám
4,5 l – Roboám
6 l – Matuzsálem
9 l – Szalmanasszár
12 l – Baltazár
és így tovább, egészen a 30 literes óriásig, de azokat már nagyon ritkán használják. Még Baltazárt is csak egyszer láttunk élőben kinyitva és dekantálva – igaz, akkor rögtön hetet!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!