A Megszelídített Hiéna, Painted Wolf Pinotage, 2014

painted wolf the den pinotage 2014

Van abban valami punk, ha egy borászat egy borzalmasan kinéző, nagy fülű, gazellákkal és patkányokkal táplálkozó, szörnyű ragadozót tesz borának a hascímkéjére. A Painted Wolf nevezetű dél-afrikai borral esett meg ez a csúfság: pinotage-ukra az afrikai hiénakutyát, a szubtrópusok rettentő rémét fotózták. Valahogy így:

Painted wolf

Aztán hallgathattak a fogyasztói visszajelzésekre, mert néhány évjárattal később lecserélték a falkát egy stilizált rajzra. Most így festenek a színes farkasok:

Painted wolf 2014

Pinotage-zsal próbálkozni Dél-Afrikán kívül amúgy is vakmerő dolog. A kíváncsi borbolondok szerencséjére azért úgy kétévente itthon is beválaszt egy-egy kereskedő egy sort a kínálatába, hogy küszködjön vele néhány hónapig, aztán szépen feledésbe merüljön. Valami olyasmi a dél-afrikai borászatoknak ez a fajta, mint nekünk a kadarka: néhány évtizede, a tömegtermelős érában még a traktor is ezzel ment – és kb. olyan is volt, és most hiába próbálja jó néhány kitartó borász feltámasztani halottaiból és hiába kóstolható már jó néhány emlékezetes példány belőle, a régi rossz bélyeg még mindig ott a palackok homlokán.

A pinotage ennek ellenére Dél-Afrika ikonikus szőlőfajtája: ott nemesítették pinot noir és cinsault keresztezésével közel száz éve – és az ismert legenda szerint fennmaradása csak a véletlennek köszönhető: a nemesítő tanítványai valami csoda folytán bukkantak rá az utolsó néhány, rég elfeledett oltványra a prof elhagyatott kertjében. (Majd ezután egészen különös hullámvasútba kezdtek a fajtával, előbb hatalmas területeken telepítették, majd teljesen kiszorult, hogy most megálljon valahol középtájon.) De a szőlőfajta talán nemcsak amiatt nem vált igazán népszerűvé külföldön, mert nem bántak vele rendesen a szőlészek, hanem borának kissé bizarr karaktere miatt is. Bár a jobb pinotage-ok extrém módon gyümölcsösek tudnak lenni, szinte mindig van bennük valami vad karakter, amitől kóstolója azt sem tudja, hova harapjon… Bőrös, húsos, animális, sós fűszeres – a pinotage-leírások visszatérő jelzői ezek, és ezekért a tulajdonságokért azért nem minden bolfogyasztó lajong.

A Bortársaság több pinotage-zsal is megpróbálkozott most, mi az alsóbb kategóriást kóstoltuk és kellemesen csalódtunk. Illatából dőlnek az enyhén túlérett gyümölcsök: szottyadt málna, bebarnult eper… vagyis már az elején jön a pinotage kötelező dekadenciája. Mellette bőr, naspolya, licorice és finom fűszerek. Összetett, vagdalkozó illat, méltó a fajtához! Szájba véve viszont bor és kóstolója is egyből lehiggad: finom tanninok, kis kakaósság és temérdek piros gyümölcs, kis negrós fűszerességgel jelentkezik. Nagyon könnyen iható, roppant gyümölcsös meglepetésbor lesz ez a korty végére – csipesszel az orrunkon (egy nagyon durva vakteszten) biztosan pinot noirnak tippelnénk. Érdemes azoknak is megkóstolni egyszer, akik már adtak a pinotage-nak egy esélyt…

Painted Wolf
The Den Pinotage
Bortársaság, 3250 Ft

8.8
Harmónia 8.3
Komplexitás 9
Egyediség 0
Hosszúság 7.9
Ízek & aromák 9.8
Könnyű különc

Az illata követhetetlenül sokrétű, de a gyümölcsök vannak túlsúlyban, akárcsak a kortyban. Megvan benne a pinotage különcsége (szőrös-bőrös és fűszeres jegyek), de a tiszta piros gyümölcsök lenyomják a pinotázsosságot és a végeredmény egy egészen jól nyakalható, könnyű vörös.

  • csupa gyümölcs
  • egyedi
  • különleges
  • könnyed
  • nincs mélység
  • kissé rövid
  • egyszerű