A Pajzos feladja a nevét Sárospatakért

Bor
A Pajzos Sárospataki Borteraszra vált a rendezvényeken

Ezt nevezzük összefogásnak! A Pajzos (leánykori nevén Pajzos-Megyer), Sárospatak környékének leghíresebb, legnagyobb húzónevének számító pincészete úgy beleállt a Sárospataki Borterasz Egyesület összefogásába, hogy innentől kezdve minden rendezvényen a Sárospataki Borterasz név alatt kell keresni őket.
Többet nincs olyan, hogy “találkozzunk a Pajzos standjánál”: Borterasz van és kész.

Még legyezgetjük magunkat a hír hallatán: túl nagy felajánlásnak tűnik ugyanis ahhoz, amit a Sárospataki Borterasz most éppen jelent a fogyasztóknak (semmit). De persze semmi sem véletlen: a Pajzos igazgatója, Laurent Comas  (Comas Laurent-ként fog bemutatkozni, ha találkoztok vele) Franciaországból költözött a dűlők kedvéért Hegyaljára és ott egy kicsit másképp gondolkodnak borvidékről, terroir-ról és közös kommunikációról. Mégpedig úgy, hogy az első a borvidék és a helységnév: a családi nevek csak kivételes esetben csillognak nagyobb betűkkel a címkéken.

A Sárospataki Borterasz úgy kezdődött, hogy két éve a Zempléni Fesztivál idején a Makovecz térre kitelepültek a helyi borászok: és lásd, idén már állandó helyszínnek számítanak a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együtt emlegetett rendezvényen. A borterasznak akkora sikere volt, hogy a sárospataki önkormányzat már akkor felkérte a résztvevőket, hogy készítsenek közös, városnevű Sárospatak bort, ám az első két évjárat még nem került forgalomba: csak reprezentatív alkalmakkor kóstolhatták és adhatták a szerencséseknek.
A szerencsések viszont (szerencsére) hangosak voltak: a borok olyan jól sikerültek, hogy a 2016-os évjáratot már forgalomba is hozzák. Az összetartás pedig egyesületi formához vezetett, méghozzá szigorú szabályokkal: idén már minden résztvevőt minden boros rendezvényen a Sárospataki Borterasz logó alatt kell keresni.

Nem azt állítjuk, hogy az egyesület többi tagjának nincs híre, de a tagok névsorát ismerve marketing-szempontból a Pajzos kockáztatja ezzel a legnagyobbat. A Sárospataki Borterasz tagjai: az Espák Pincészet Hercegkútról, a Harsányi Pincészet, a Naár Családi Pincészet, a Tokaj Portius, és persze a Pajzos. A névsor a szándékaik szerint maximum 10 tagra bővülhet.

A közös városboruk kapcsán eszünkbe jutott a régi poén: “Borneó és Celebesz / magyar volt és magyar lesz!”, most egy újabb klasszikust tekernénk ki: “Hajrá Sárospatak, hajrá francia minta!”

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!