Jó nagy – Pántlika Agyaglik Olaszrizling, 2015, Dörgicse

Pántlika Pincészet Agyaglik Olaszrizling 2015, Dörgicse

Az Agyaglik olaszrizling sok mindent helyretett bennünk. Először is adott volt, hogy imádjuk az olaszrizlinget. Másodszor: hogy nem nagyon értjük a hordósokat. Nem azt mondjuk, hogy nem szeretjük, csak általában értetlenkedve kóstoljuk őket: ha egy fajtának ilyen jellegzetes, de törékeny finomságai, illatai és zamatai vannak, akkor miért kell őket hordóval tompítani?
A sav miatt? Ha jó a bor, akkor biztos nem: a savai pont feszessé teszik.  A szikár teste miatt? Ettől lesz egyénisége! A korty végén megjelenő kesernye miatt? Hát ez benne a lényeg!

Az eddig kóstolt hordós olaszokban – legyenek bármilyen szépek – sokszor éreztünk valami felesleges izmozást, ami látványosnak lehet, hogy látványos, de inkább rontja az összképet, mint javít rajta.
Erre jött a Pántlika Pincészet 2015-ös (tehát a közvélekedés szerint már lefutott) Agyaglik olaszrizling és elmagyarázta, hogy hogy is van ez.

Hát így: 

Az Agyaglik illatában minden ott van, amitől az olaszrizling az, ami: illatos, virágos (ld. a sokszor kiröhögött “rezeda”) , de persze érzed, hogy nem egy harapós fröccsolasz lesz, hanem komolyabb darab. Ha rendes hőfokon (kb 6 °C) kóstolod, akkor mégsem a hordót, hanem a seprőfelkeverést érzed rajta: a kevésbé borászok kedvéért ez a pezsgőkben is érezhető, seprőből származó, kicsit toast-ra, vajas pirítósra hasonlító, kövérkés-izgalmas illat.

Az íze már árulkodóbb, de a borásznak sikerült megoldania azt, amit keveseknek: úgy hordós, hogy minden csilingelése megmarad. Persze a savait kicsit visszafogottabbak érezni, mint a friss-harapós stílusban elkészült olaszrizlingeknél, de mind megvannak. Megmarad a narancsos citrusosság, a virágillat (igen, a szádban) és a kesernye is a végén, amitől annyira izgalmas. A hordótól pedig teste is lesz: nem legényes, hanem férfias. Látott már ezt-azt, de azért még bőven nem aputest.

Felmelegedni ne engedd: ha sokat áll a pohárban, az (a 6 hónapnyi nagy, 5 hektós, vegyesen új és régi) zempléni hordók és a seprőkevergetés miatt az egyébként illedelmes, 12%-os alkohol többnek tűnik, legalább egy fokkal.

8.8
harmónia 8.5
komplexitás 8.9
egyediség 8.8
hosszúság 9.1
ízek&aromák 8.9
Oda van rakva

Mindent tud, amit egy jó olaszrizling, csak még teste is van: erre mondják, hogy agyoncsapni sem lehet. A hordó itt végre nem takarja el az olaszrizling apró szépségeit - bár az igaz, hogy kiemelni sem tudja őket, mert ezzel a módszerrel azokat nem is lehet. De hozzátenni hozzátesz: szerencsére sokkal több tekintélyt, mint testet.

  • velejéig olaszrizling
  • soha nem fröccsöznéd el
  • virtuóz hordóhasználat
  • magasabbnak érződő alk.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!