Ne told túl! – Préselő Habzó Hárs, 2016, Erdőbénye

Préselő Habzó hárs, 2016, Erdőbénye, Tokaj-Hegyalja

“Habzó hárs? Kettőt kérek!” – mondanánk, mert a szervezetünkre hallgatunk és nem az eszünkre. Azt hinnénk, hogy ilyen ítéletidőben – mert a 38 °C az, még ha nem is csattog-villámlik, hanem lassan csinál ki – jó ötlet inkább egy nagy, ásványos furmint – tény, hogy a sósság, az ásványosság, a beltartalom mind-mind segíthet pótolni mindazt, amit napközben kiizzadsz magadból. Ám sajnos mégsem az: a fantasztikus ásványosságra és beltartalmi értékekre nem tudsz odafigyelni, amikor az életedért küzdesz. Tök felesleges a hőguta határán nagy borokhoz menekülni – csak elpacsálod őket.

De természetesen van megoldás – már a fröccsön és a limonádén kívül: erre találták ki a gyöngyözőborokat!

A Préselő pincészet viszonylag új fiú a piacon: a tulajdonosai addig jártak Erdőbényére fesztiválozni, amíg vettek egy pincét. Néhány évig dugdosták a tételeket – addig, amíg nem érezték úgy, hogy most már ki mernek állni velük a nagyvilág elé. Persze főként furminttal dolgoznak, de van könnyedebb ötletük is – a beszédesen Habzó Hárs névre hallgató habzó hárslevelű. (No meg a blaszfémiának számító zempléni rozé.)

Mondd már, hogy milyen?

Az iskolapéldája annak, hogy miért áll jól Tokajnak inkább a pezsgő.
Az illata gyönyörű, friss, virágos-mézes – szóval olyan hársas. Még az a rafinéria is benne van, amit nagyon szeretünk a fajtában és a buborékoknak köszönhetően nagyon könnyen adja magát: nem kell tekergetni a pohárban, hogy kinyíljon, mert az orrodba robban.

Kóstolva viszont már rosszabb értelemben vág orrba: akkorák benne a buborékok és olyan sokan vannak, hogy elsőre mindent elmosnak, csak a szúrás marad. (Az oka viszonylag egyértelmű gyerekbetegség: ha valaki először-másodszor készít gyöngyözőt, akkor úgy megtolja, ahogy csak lehet – ha már buborék, feszegessük a határokat! A határ a 3 bar nyomás a palackban – ez választja el a habzó- és a gyöngyözőborokat, de a habzó egy egészen más jövedéki kategóriába esik és a szabályozás miatt nagyon drága készíteni. Nincs is Magyarországon habzóbor, csak gyöngyöző vagy pezsgő.)

Amikor végre csitulnak egy kicsit, marad egy kedves, (messze nem plöttyedt, hanem szép, harsogós) barackos íz, de a CO² sajnos minden mást letarol. Maga a bor vékonynak, erőtlennek látszik alatta, a másfajta, hegyaljai savakat úgy kell kiválogatni a szénsav alól: a citrusosság még kiinteget, de a termőhelynek esélye nincs. Jövőre, 0,5-0,8 barral kevesebb buborékkal imádni fogjuk.

A kép forrása: Préselő Borászat és Vendégház 

7.6
Harmónia 6.6
Komplexitás 7
Egyediség 7.9
Hosszúság 7.9
Ízek & aromák 8.5
Bizsereg

Ha a magyar gyöngyözőkhöz mérjük, akkor nagyon jó, de nem tökéletes. Ha Tokaj-Hegyaljához, akkor nem jó: lezuhan a késpengéről egyensúlyozás közben. De elképesztően jól tud esni, ha nagyon meleg van és mégis borra vágysz, nem sportfröccsre. Nagyon bele tudjuk képzelni egy normális időben rendezett vörösbor-tesztbe egy kóstolósor közepén érkező szájtisztító frissítőnek.

  • instant hárslevelű-illat
  • van benne buborék
  • túl sok is
  • fröccsnek erős
  • gyöngyözőnek nem simogat

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!