Végigmér és belepirulsz – Söptei Bubori Blanc, 2011

Söptei Bubori Blanc, 2011, Csopak

Ráhajtanál, erre rádkacsint és hazazavar, hogy gondold át az életed. Te pedig megteszed. Pedig amíg van, addig a legfrissebb buborékosokkal állítják csatasorba: a Söptei Bubori Blanc gyöngyöző 2011-ből megdönt mindent. És mindenkit.

A buborékos borokról már felállítottunk néhány teóriát – aztán a primadonnalépcsőn belép Rökk Marika és egy laza spárgával lealáz mindenkit. Ő harsány, ő vitális, ő nem titkolja a korát. Miért is tenné – mindent tud, amit a mai fiatalok – csak egy kicsit jobban.

6 éves és még mindig pezseg 

A Söptei Bubori Blanc illatában persze már ne keressünk friss gyümölcsöket – bár azok is vannak benne. Mindenféle eltett barackok, fehér húsú gyümölcsök, de ezeket felülírja egy akkora adag toastosság, amit csak az igazán nagy pezsgők illata tud. Ugyanakkor nem akar pezsgő lenni és pont ez benne az izgalmas. Teljesen másképp érezzük benne a buborékokat: egyáltalán nem bántóak, sőt, csak sokkal többen vannak.
Eleve a fajta is becsapós: a pinot blanc (leánykori magyar nevén fehérburgundi) nehezen megfogható, viszont könnyű összekeverni a chardonnay-val, csak egy kicsit vékonyabb. Nagy borokat Franciaországban készítenek belőle, mindenhol máshol inkább friss, könnyű fehérborok születnek a pinot blanc-ból.
A Bubori Blanc illatában és ízében éppen az az izgalmas, hogy emlékeztet egy chardonnay-ra, de nem nehezedik rá az a fajta test, amivel sokszor a chardonnay-kat elegánssá szeretnék tenni. Nincsenek olyan mélységei, mint egy ilyen idős pezsgőnek, de sokkal könnyebben is adja magát. Nem az jut eszedbe róla, hogy elegáns, hanem egyéniség. Nevetőráncai vannak és mogyorós ízei, van teste, de gyöngyözés könnyeddé teszi.

Természetesen nem azt kell tőle várni, amit a gyöngyözőktől szoktunk: ez egyáltalán nem az az instant fröccs lesz, amiből harsog a tavasz és a nyár. Cserébe alaposan meg fog lepni. Valószínűleg most sokkal vonzóbb, mint fiatal korában: nagyon szeretnénk így megöregedni!

És ami a legjobb: nem arról van szó, hogy a kamra sarkából kotortuk elő, ahol benőtte a pók, hanem a pincénél még van belőle majdnem kétszáz palack! Persze megnéznénk azt a sommelier-t, aki fel merné venni a borlapjára, de a Söptei pince Csopakon van, úgyhogy úgyis jársz arra a nyáron.

 

9
Harmónia 8.7
Komplexitás 8.8
Egyediség 9.6
Hosszúság 8.7
Ízek & aromák 9.1
Rendbontó

Már rég el kellett volna fogynia. Már rég ihatatlannak kéne lennie. Erre van belőle és szebb, mint sok középkategóriás pezsgő! Persze borzasztóan megosztó, de nem tudsz nem odanézni: ez egy tökéletes állapotban lévő, egyéniséggel bíró, 6 éves, fehér, balatoni gyöngyözőbor!

  • friss
  • gazdag
  • jelenség
  • a fizika törvényei szerint nem is létezhetne
  • megosztó
  • sokat kell magyarázni

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!