Kiciccented, aztán ledöntöd? Így csak a lúzerek csinálják!

Bor

Sört kóstolni nem sokkal könnyebb, mint bort, már ha komolyan veszi az ember. Ezt persze nem azokra az alkalmakra értjük, amikor 32 fok van árnyékban és két kézzel, szédelegve nyúlsz a párás korsó felé, hanem arra, amikor eléd kerül 3-nál több kisüzemi, különleges sör és szeretnél közöttük különbséget tenni, majd emlékezni is rájuk. A tudományos alapokról Német Antalt, a Monyo Brewing főzőmesterét kérdeztük ki.

Nos: a művelet ugyanúgy a sör pohárba töltésével és szagolgatásával kezdődik, mint a bornál. Az átlagnál érdemes melegebben kóstolni, mondjuk úgy 12-14 C-on, hogy az aromái könnyebben kibontakozhassanak – a torokfagyasztás csak a hibás italoknak tesz jót.

Aztán megnézzük a színét: az árnyalatok és az átlátszóság itt is sokat elárul arról, hogy mi érkezik majd a szánkba. Világos, sötét, víztiszta, szűretlen, átlátszatlan – a lehetőségek végtelenek és talán nagyobb skálán is mozognak, mint a boroknál, pedig a hivatalos borszín-skála se kutya.

Ami viszont jelentős különbség, az a hab. Ok, a pezsgőknél és a gyöngyözőboroknál is vizsgáljuk a “perlázst”, azaz hogy milyen tartósak és mennyire aprók, finomak benne a buborékok, a söröknél viszont annál jobb, minél hosszabban megmarad. Tehát a sörhab jó, pláne, ha tömör – hiába sokan nem szeretik, sőt, kifejezetten hab nélkül kérik a sörüket a csapostól. Persze az is sokat számít, hogy hogyan “múlik el”: ha egyenletlen, szappanos, szivacsos, az már nem túl jó jel.

Nem is kérdés: le kell nyelni! 

Belekortyoláskor jönnek viszont a bonyolultabb dolgok: az elsődleges és másodlagos ízek, a csak ilyenkor jelentkező illatjegyek mellett legalább ilyen fontos, hogy milyen az utóíze, mennyire kesernyés – a komló minőségét és mennyiségét ugyanis csak ebből lehet megállapítani. Éppen ezért nincs mese: a sört muszáj lenyelni kóstoláskor is. Ez persze nem tűnik akkora tragédiának, de ha valaki már vett részt olyan borkóstolón, ahol 15-nél több bort kellett megvizsgálnia, az tudja, hogy ennek a fele sem tréfa. Igenis komoly meló ennyi különböző ízjegyre és illatra odafigyelni és megjegyezni – az alkoholtartalom pedig, mint tudjuk, nem tesz jót a rövidtávú memóriának.
Ezt szép hivatalos neve ennek kortyérzet, és csak ebből lehet megállapítani, hogy a komlóval hozzáadott keserűanyagok hogyan viselkednek az adott sörben, de a szénsavtartalomról is csak ekkor tudunk messzemenőbb megállapításokat tenni. (Túl azon, hogy böfi vagy nem böfi.)

Szóval a kezdők inkább csak 5-6 tételnek ugorjanak neki egyszerre, és akkor se teli pohárral. Kocsival pedig senkinek eszébe ne jusson sörkóstolóra menni!

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!