A héten tényleg megnyit Budapest legjobban várt skybarja

Bor
A St.Andrea Skybar kilátása a Bazilika felé . Fotó: Végel Dániel

A St.Andrea Skybar ajtaját azóta feszegetik az érdeklődők, amióta május közepén megjelent az első hír, hogy a Váci1 irodaház tetején, a belváros legeslegközepén rooftop bar nyílik. Az üzemeltetők egyik szeme sírt, a másik meg nevetett: naponta kapkodták az asztalt vagy épp egész teraszt foglalni kívánó telefonokat, de a nyitás elhúzódott, ők pedig nem szerették volna tovább hergelni a közönséget.
Ám a helyszín és a St.Andrea Wine Bar népszerűsége miatt ez persze nem sikerült – így is mindenki erről beszélt és ide próbált bejutni. Hamarosan végre lehetséges: a héten tényleg megnyílik a skybar.

Mondd már, hogy milyen?

Elképesztő. A két teraszból és egy középső üvegfalú, zárható teremből álló helyről úgy látod Budapestet, ahogy maximum a Bazilika tetejéről szokták a turisták és a galambok: innen tényleg szép az élet. A teraszok és a belső tér is direkt szellős: itt nem egymás nyakában kell majd rendelni, hanem kis társaságokkal élvezni az exkluzivitást.

A St.Andrea Skybar kilátása a Bazilika felé

Fotó: Végel Dániel

Hogyan kell bejutni?

Először is ajánlott asztalt foglalni. De ha anélkül próbálkozol, akkor is érdemes rákészülni a helyre: flip-flopban és trikóban nem érzed magad jól, sőt, udvariasan megkérnek, hogy vegyél magadra valami alkalomhoz illőbbet- a St.Andrea Skybart inkább az alkalmakra találták ki. A St.Andrea Wine Bar is borbárnak indult és láttuk, mi lett belőle:  Michelin-ajánlású étterem, mert a közönsége ezt igényelte, ők pedig nem álltak ellen a jónak. A Skybar pedig a St.Andrea Wine Bar frivolabb testvére vagy esti különterme (majd meglátjuk), de ehhez sem illik az olcsó mixerrázás.

Mit lehet itt inni?

Természetesen St.Andrea-összest, de a város egyik legkomolyabb spirit-választékával rendelkező koktélbárjában úgyis sokan átnyergelnek majd az ismeretlenebb terepre. A klasszikus koktélokat felesleges keresni az itallapon, ezeket ki sem írják. A három bartender mindegyike ötféle signature-koktélt állított össze kezdésnek, de a lehetőségeknek tényleg csak a fantázia szab határt. Az a kedvenc sportjuk, hogy két mondat után személyre szabott koktélokat állítsanak össze a vendégeknek.
Aki inkább szabott keretekre vágyik első körben, annak degusztációs menüt is ajánlanak: 5 koktélhoz (mármint mintához) 5 féle barfood-fogást lehet kóstolni, amivel azonnal képbe kerül az is, akinek még egy gintonik sem csúszott le soha a torkán.
A koktélok annyira hangsúlyosak, hogy a St.Andrea Skybarban nem a bor, hanem a koktél és spirit-válogatás szerepel külön lapon, a borlap pedig a barfood-menüt is tartalmazza. A fogásokat a St.Andrea Wine Bar séfje, Barna Ádám állítja össze, de egy kicsit más stílusban: az ott már kipróbált fogások közül lesz, ami átkerül a skybar étlapjára, ám más átfedés nem lesz a két konyha között. Amit tehát az egyik helyen meg lehet kóstolni, azt ne keressük a másikban – ehhez a séf túlságosan szeret kísérletezni.