Az egri majdnemaszú, amihez tokaji sztárok bábáskodtak

Bor
St.Andrea Ajándék 2015 Késői Szüret Superior, Eger

Pár napja szűk, de annál lelkesebb körben mutatta be a St.Andrea pincészet a legújabb évjáratú borait, köztük a 2013-as Merengő Bikavér Grand Superiort és a különlegességet, az Ajándék névre keresztelt desszertbort. A Merengő régi nagy kedvencünk, ezért ki nem hagytuk volna a legújabb, 10. évjárat bemutatóját, ám ezen a koradélutánon volt, ami még ennél is izgalmasabb sztorival rendelkezett.

A St.Andrea pincészet borait dr. Lőricz György készíti, de az idő előrehaladtával egyre több családtag csatlakozik a stábhoz: ifj. Lőricz György például 2014 óta irányítja a szőlészeti munkákat az egri területeken. Ő a profi focista pályafutását hagyta ott, miután külföldi gyakorlatok után Szepsy Istvánnál tanult Tokajban: nehéz kihagyni a ziccert, de ő is és a szőlészet is sokat nyert azzal a döntéssel, hogy az NB1-et a Nagy-Egedre cserélte.
Házi feladatként azóta készített 8-10 fehér házasítást, de ezeknek a többsége olyan pici tétel, hogy soha nem hagyja el a pincészetet: a kivétel a Panagia és az Ajándék.  A Panagia volt az egyik első, akkor még nem ezen a néven, de túl sikeres lett, így 2013 óta az ő keze alól kerül ki a “Legszentebb”, ami 2016-ban rajnai rizling, pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc és némi hárslevelű házasítása.
A névválasztás természetesen nem véletlen: a család és a pincészet életetét mélyen áthatja a görög katolikus hit. Saját bevallásuk szerint

lépten nyomon Szűz Mária szobrot állítanak köszönetképpen,

dr. Lőricz György nemcsak borász, hanem hitoktató is, de még a pincészet sommelier-je is ikonfestő és diakónus. Így a Panagia, a Mária, az Ajándék, a Valóban Méltó és a többi házasítás neve többszörös jelentést hordoz.

Az Ajándék 

Az úgy volt, hogy ifj. Lőricz György szereti a kihívásokat, ezért nem kapott a szívéhez és a permetléhez, amikor 2012-ben a Hangács dűlőben elkezdett aszúsodni a hárslevelű. Ezt a csipkelődős hangulatban lévő borászok (például a véletlenül betoppanó Jásdi István) a növényvédelem hibájának tudják be, de aki bízik magában és az égiekben, az inkább hagyja, hogy beaszúsodjon a szőlő. Így készült el az első, mikrotételű Ajándék.
ifj. Lőricz György persze szerette volna megismételni a bravúrt, de ember tervez, Isten végez, Eger pedig nem Tokaj-Hegyalja: 2013-ban csak töppedtek a szemek, de nem aszúsodtak, 2014-ben pedig aszúsodtak ugyan, de az erjedés sehogy sem akart megállni, ezért 88 gramm maradék cukor lett benne végül.
Következett viszont 2015, amikor november 19-én tökéletesen beaszúsodott hárslevelűt szüretelt a Hangácsban. A must beltartalmi értékei miatt azonnal szaktanácsadói segítséget kért néhány hegyaljai borász-baráttól: ifj. Szepsy Istvánra, Áts Károlyra, Balassa Istvánra és Szilágyi Lászlóra pedig rájött a csuklás az adatok hallatán: még náluk is különleges évjáratnak számít, ha ennyi és ilyen minőségű aszúszem terem.
Az elkészült Ajándék végül 9,5 v/v alkoholt, 9 gramm savat és 240 gramm természetes maradák cukrot tartalmaz: összesen 690 darab 0,375 l-es esszenciás palackot töltöttek meg vele.

Az illata tömény friss birsalma és birslamasajt, a hárslevelű mély mézességével. Az íze rendkívül gazdag, gyönyörű savérzetű a rengeteg cukor mellett, tehát egyáltalán nem gejl, hanem igenis kortyolható és nagyon is élvezhető desszertbor az extrém magas cukortartalom ellenére. Bármelyik újhullámos tokaji aszú mellett megállná a helyét, sőt: fejből tudnánk több olyat sorolni, amitket le is iskoláz. Azzal, hogy Egerből és nem Tokaj-Hegyaljáról származik, az csak a nagyon gyakorlott kóstolóknál bukhat le: a savszerkezete nem annyira gazdag, mint a hegyaljai aszúké: kellően sok és filigrán, csak nem annyira rétegzett. Ehhez viszont tényleg nagyon sok tokaji aszún kell túllenni ahhoz, hogy valaki bele merjen kötni.

Merengő X. 

St.Andrea Merengő X. Egri Bikavér Grand Superior 2013

St.Andrea Merengő X. Egri Bikavér Grand Superior 2013

Dr. Lőrincz György kedvenc bora a mai napig a 2006-os Merengő bikavér:

Másik dimenzióba helyezte az elképzeléseinket az egri borvidékről. Bár ehhez meg kell tanulnunk ott szőlőt művelni

-hiszen az volt az első házasítás, amit a Nagy Eged-hegyről készítettek, ami ugye Egerben, de még az országban is külön katergóriát jelent. A jubileumi, 10. Merengő (teljes nevén Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013) lenyűgöző formában van már most, pedig ezt a bort természetesen nem hirtelen fogyasztásra készítik. Abszolút kiköszön belőle a termőhely ásványos íze, a fő fajta, a kékfrankos savai és gyümölcsei, bravúros hordóhasználat,  a rendkívüli elegancia – egyszóval ezt az évjáratot is akkor fogjuk kóstolni, ha valaminek nagyon meg akarjuk adni a módját.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!