Pokoli tűz pusztítja Napa és Sonoma pincéit

Bor
Pokoli tűz pusztítja Kalifornia szőlőit

A Kaliforniában vasárnap óta tomboló tűzvészekben a legalább 15 ember halt meg. A tüzekkel 100.000 hektáron küzdenek a rendfenntartó erők, sok települést evakuálni kellett.
A pincészeteknek az emberéleteket kell menteniük, ezért sok helyen még kérdéses, hogy a pincékből, a raktárakból és a szőlőültetvényekből mennyi menekül meg. A helyzetet jellemzi, hogy a tüzek akkorák, hogy saját nevet kapnak, mint a legpusztítóbb hurrikánok.

A Wine Spectator összefoglalója szerint a legnagyobb lángok a Napa-völgy keleti hegyeiben, az Atlas Peak közelében, Észak-Napa-ban Calistoga környékén, amely a Sonoma Santa Rosa városának északi részébe terjed és a Mendocino megye Redwood völgyében égnek. De a Kaliforniai Erdészeti és Tűzoltóügyi Hivatal (Cal Fire) azt állítja, hogy a kedd közepétől 17 nagy tűz keletkezik, köztük a Glen Ellen és a Kenwood Sonoma városai közelében, valamint a Carneros megyében és Dél-Kaliforniában.

Kaliforniai kormányzója, Jerry Brown Napa, Sonoma, Mendocino és Lake Counties, valamint Butte, Orange, Nevada és Yuba területére rendkívüli állapotot hirdetett.

A Signorello Estate megsemmisült, a Stags’ Leap több épülete leégett

A Signorello birtokot nem tudták megmenteni, bár a ’15-ös és ’16-os évjárat borait biztonságba tudták helyezni. A legjobb szőlőterületek közül több teljesen leégett vagy súlyosan károsodott, de a károkat még nem tudták teljesen felmérni. A Stags’ Leap több épülete leégett, de a borok nem semmisültek meg. A helyzet azonban gyorsan változik és az evakuáció miatt nem tudják kézben tartani a szőlőterületek mentését.

Chimney Rock borászat szőlőihez nagyon közel került a tűz, de bíznak abban, hogy a pince megmenekül. A Ste. Michelle pincészet úgy látja, hogy csak minimális károkat szenvednek, az Amuse Bouche tulajdonosa viszont azt jelentette, hogy még mindig küzdenek a lángokkal. A Darioush-hoz szintén nagyon közel vonult a tűz, de a személyzet és a családjaik minden tagja biztonságban van, és úgy fest, hogy a szőlők is megmenekülhetnek.
Glen Ellen körül több futótűz ért össze: itt is arról számolnak be a borászok, hogy az épületekben és a szőlőikben komoly károkat szenvedtek, de az embereknek nem esett baja.

Az idei szüret már lezajlott, de nem tudni, mi lesz a borokkal 

A Sonoma megyei borászok elnöke azt nyilatkozta, hogy a szüret 90%-ban már lezajlott a borvidéken, ám az erjedőben lévő borok felügyelet nélkül maradtak az evakuált pincékben, így – példátlan módon – a szüretet követően mehet tönkre akár egy egész évjárat.

Mendocino területén viszont továbbra is tombolnak a tüzek, itt tehát még el sem tudták kezdeni a károk felmérését. A Frey Szőlőbirtok teljesen leégett, a néhány éve alapított Masút pincészetért még küzdenek. Ezen a vidéken ráadásul a vörösborok alapanyagának a fele még fent volt a tőkéken.

Mindez azt jelenti, hogy Kalifornia legértékesebb szőlőterületeiről hosszú évekig nem, vagy csak nagyon kevés bort tudnak majd készíteni, hiszen az elpusztult tőkék pótlása után 4-5 évvel fordulnak újra termőre az ültetvények.

forrás: Wine Spectator