Szentségtörés deluxe: ezt műveli Tokaj az Unicummal

Bor
Unicum Riserva

Magyarország legismertebb és legmegosztóbb itala az Unicum: valamilyen viszonya mindenkinek van hozzá, ha elmúlt 16. Az eredetin kívül pár évente megpróbál tekerni egyet a Zwack család a titkos recepten: most éppen az Unicum Riserva a legújabb dobás, amivel meg lehet örvendeztetni a keserűlikőr-rajongókat.

Az Unicum Riserva  alapja a “sima”, tehát az eredeti Unicum, ám amíg a hagyományos likőr minimum 8 hónapot tölt nagyhordóban, a Riservának szánt részt még minimum 3 hónapra aszúshordókban érlelik és 1%-nyi 6 puttonyos aszúval házasítják. Az eredmény pedig igencsak meglepő: a hordó és az icipicinek hangzó aszúrész sokkal édesebb és lekerekedettebb italt ad. A megszokott keserűséget lelágyítja a kisméretű (hagyományosan 136 literes) hordó, az aszú botrytises-izgalmas illata pedig kifejezetten érezhető még a több, mint 40, kikóstolhatatlan gyógyfű mellett is.

Adja magát a kérdés, hogy miért kell a tokaji aszút ilyesmire elpacsálni: mivel a Zwack család, egész pontosan Izabella kezében van a tokaji Dobogó pincészet is, ezért arra jutottak, hogy a két hungarikumot megpróbálják a lehető legelegánsabb módon összehozni. Az eredmény az Unicumnak mindenképpen jót tett.

További szentségtörés 

A fogyasztói visszajelzések miatt a Zwack azt ajánlja, hogy az Unicum Riservát töltsük jégre – így egy kicsit hígul, de ez éppen hogy jót tesz neki és még jobban kiemeli az ízek összetettségét. A kóstolón, ahol főként borszakírók vettek részt, mi mindkét formában kipróbáltuk: eleinte tényleg jót tesz neki a jég, de ahogy olvadnak a kockák, az ízek is kezdenek darabokra esni. Jég nélkül viszont jobban el lehet vele játszani: kávé és tömény csokoládés desszertek receptjeiről kezdtünk vitatkozni. Az ételpárosítás viszont veszélyes: a magas alkoholtartalom és az erőteljes íz miatt inkább digestive-nek jobb fogyasztani.

A Riservából nem készül többféle kiszerelés, nem lesz belőle zsebméret: csak 0,7 literes luxuspalackba töltik, ami jól mutat a nemzetközi bárpolcokon is. A felkapott magyar koktélbárok bartenderei például már előszeretettel játszanak vele. Egyébként sem lesz sok gondjuk az értékesítéssel: az elsőként elkészült 3500 liter februárban került piacra, de már el is fogyott. És mivel ezt – ahogy Szittnyai Zalán, a Zwack borszakértője imádnivalóan fogalmazta  – “nem gyártják, hanem készül”, várni kell a következő adagra, hiszen aszúshordókat sem lehet korlátlan mennyiségben leakasztani, utána pedig jön még az a bizonyos legalább 3 hónap. Közértek polcain soha ne keressük: csak a márkaboltban és a topéttermekben-bárokban lehet majd kapni.

Az Unicum Riserva a cég legnagyobb, 80 éves hordójából származik

Az Unicum Riserva a cég legnagyobb, 80 éves hordójából származik

A hordó, ami nem fért ki az ajtón

A Riservának szánt Unicumot abból a hordóból veszik el, amire a legbüszkébbek a Soroksári úti érlelőpincében: ez 17000 literes és idén éppen 80 éves. Ezen az egyen kívül az összes eredeti hordójuk megsemmisült a II. világháború idején, mert először a német, majd a szovjet katonák dúlták fel a pincét: a hordók remek keményfából vannak, tehát – nyilván kiürítés után – elhordták őket, hogy pontonhidakat építsenek belőlük a Dunán. Ez az egy a cég legendáriuma szerint azért menekült meg, mert nem fért ki a pince ajtaján.
A gyönyörű matuzsálem egyébként bárki számára megcsodálható a vezetett gyárlátogató túrák alatt.

Harmónia 0
Komplexitás 0
Egyediség 0
Hosszúság 0
Ízek & aromák 0
Viszonyod lesz

Hogy milyen, az egy másik kérdés, de nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Magyarország legismertebb itala elegánsabb lett és sokféle értelemben kuriózum. (És aki el meri sütni az unikum szót, az nem ihat belőle!)

  • összetett
  • elegáns
  • köze van Tokajhoz
  • megosztó
  • van benne némi blaszfémia

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!