Mit inna egy medve hőségriadóban? – Vojtek rosé, 2016, Villány

Vojtek rosé 2016, Villány

Nem lehet nem rozét inni. Legalább egyszer a nyáron. Akkor sem, ha sörös vagy. Olyan nincs, hogy kikerüld. A dömpingital-jellegben viszont van valami jó is: az egyenízű technó-rozéktól kezd annyira besokallni a piac (a borászok pedig annyira unják őket hektószámra készíteni), hogy többen kezdik inkább kísérleti terepnek tekinteni.

“Hogy tudok olyan rozét csinálni, amire másnap is emlékezni fognak az emberek?”

Hát úgy, hogy beleadnak apait-anyait. Ez rosszabb esetben nehéz, hordózott, öncélú borokhoz vezet, jó esetben viszont olyanhoz, ami büszkén mutogatja, hogy honnan jött és miből készült. Meleg helyen? Akkor sűrű lesz. Van benne cabernet? Akkor talán egy kis beoldódó tannint is kapsz, nem csak savat.

A Vojtek rosé 2016-os évjárata is éppen ilyen: tömény, cuppogós, velejéig rozé Villányból. Itt bizony beltartalom van, komoly ízek, komoly savak és tekintélyes test is mellé. Villány nem az a cigánykerekezős műfaj, na.

Az illata tömény málna a bokormeleg-fajtából: a gyümölcsön kívül van hozzá egy kis vadság, amitől akár azt is gondolhatnánk, hogy az egyik összetevője még hordóban is volt. Pedig nem (bár direkt nem kérdeztük meg).

Az íze egyértelművé teszi, hogy itt bizony nem lesz tingli-tangli: a gyümölcsösség felett hamar átveszik az uralmat a rozéhoz képest nagy szerkezet: teljesen betölti a szádat. A testét mindenhol érzed és élvezed benne a kerekséget…

Fröccsnek nem gyalázod meg, sőt: még hosszúlépésként is érzed, hogy tényleg bort iszol. A Vojtek rosé nem a munka utáni, tűsarkúban, barátnőkkel elkövetett borbár-túrákhoz való: inkább komolyan vett BBQ-partikhoz ajánljuk. Arra viszont 10 pontos találat lehet.

8.2
harmónia 8
komplexitás 8.1
egyediség 8
hosszúság 8.5
ízek&aromák 8.2
Érzed, hogy élsz

Nem a legkönnyebb rozé, amit valaha ittunk, cserébe mindent ad, ami kell. Nyári komoly bor, már ha létezik ez a kategória: nem kell vörös ahhoz, hogy érezd az erőt. De jó, ha van hozzá némi haltöpörtyű kéznél.

  • málna, de nem szörp
  • kerti sütéshez alapdarab
  • férfias
  • lehetne könnyedebb

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!