Porlepte kincs: Vylyan Montenuovo, 2008

Montenuovo 2008

A kínainál vettem ezt a bort, a Lehel téri piacon. Igazi felsőpolcos áru, a kínai létrát hozott, hogy elérje a porlepte palackot. Aztán még az is járt mellé, hogy megtörölgette kínai pulóverébe, majd átlátszó, kék nejlonzacskóba fektette (kettőbehogyleneszakadjon), mégse a hal mellé tegyem a cekkerbe.

A kínai nem tudja, ki az a Montenuovo Nándor, de ha ez a 2008-as palack még egyben lesz, akkor holnap visszajövök a többiért és elmesélem neki.

Egyébként szinte biztos, hogy kóstoltam már ezt a bort gyerekkorában, valamikor 2010 körül, izgatott vagyok, hogy vitte-e valamire, rendes felnőtté vált vagy eltékozolta a tehetségét és kiégett, koravén lefolyószökevény lett. Mindig lutri egy majd tízéves magyar vörösbort vásárolni (ne higgyenek semmilyen pr-nak soha, mindig!). Pláne, hogy a kínai a jó ég tudja, hány éve tárolja ott – állítva persze – a legfelső polcán, szegény Montenuovo hány negyvenfokos nyári nyomort vészelt át Lehel száj- és hónaljszagú, fülledt légterében.

De azért bíztam, mégis csak Vylyan-bor, abban meg vakon.

“Hogy keveredett egyáltalán ide? Olyan hányattatott lehet a sorsa ennek a palacknak, mint a névadónak, Montenuovo Nándor hercegnek, aki bár német származék (dédanyja, néhány rangon aluli coitus folyományaként, maga Napóleonné Mária Lujza), mégis Magyarországra költözött és a villányi borvidéken hozott létre mintagazdaságot. A háború után régi nagy birtokai maradékán gazdálkodott, mígnem ’51-ben koholt vádakkal életfogytiglanra ítélték és az ávósok útban Márianosztrára halálra verték.”

Hát, ezt mesélem el a kínainak, ha jó a bor. Tudja meg, mibe keveredett.

Lesz mese, mert a bor nem hogy jó… de nagyon nagy élmény. Ereje teljében van, nem is azt mondanám rá, hogy érett, hanem hogy “kész van”. Most a legjobb. Nem tudom, mióta tart ez nála (hogy a legjobb) és meddig fog tartani, de jókor halásztam ki a kínai pókhálójából, az biztos. Megvannak benne a korral járó aszalványok is (főleg aszalt szilva), a bepuhult tanninok, de a bort még mindig frissen tartó savak és piros bogyós, ringlós aromák is. Az elején át kell furakodni egy kis szénás, istállós szagon, ami még nem túlságos és hamar múló, a végét pedig kiegészíti egy kis hordóból jövő puncsos, likőrös finomkodás. Ahh, széles spektrumú, gazdag, kifogyhatatlan, mindent tudó és még mindig lendületes bor a ’08-as Montenuovo!

Nagy, idősebb vörösbor hűvösebb évjáratokból… sokadszor bizonyosodik be, hogy ez nyerő kombináció. Keressék a magyar sztárvörösöket 2004-ből, ’05-ből, ’08-ból és ’10-ből, nem fognak csalódni.

(Másnap visszamentem a kínaihoz és elhoztam a maradékot. Még egy volt, sorry.)

9.3
Harmónia 9.2
Komplexitás 10
Egyediség 8.9
Hosszúság 9.5
Ízek & aromák 9
Mindentudó

A kezdeti animális jegy két pohártekerés után elmúlik. És utána érett, hordós és gyümölcsös jegyek tömkelege jön. Hol fiatalosnak, hol nagy öregnek mutatja magát. Nem igazán van olyan szerethető ízkarakter, amit ne tudna megmutatni egyszerre, egyetlen kortyban.

  • sokrétű
  • mély
  • aszalt és friss gyümölcsök
  • összetett utóíz
  • szellőztetni kell