Londongrad – Oligarchanéző túra Londonban

A Big Ben és a London Eye már mindenkinek a fülén jön ki, ezért a programszervezők gondoltak egy nagyot és izgalmasabb busztúrát találtak ki a borzongani vágyó közönségnek. A városnéző buszút a leggazdagabb és leggyanúsabb orosz, ukrán, kazah üzletemberek és politikusok ingatlanjait járja végig.

Az idegenvezető minden házról pontosan elmondja, hogy kié, (becsülten) mennyibe került és hogy vajon honnan származik a pénz, amit az adott palotáért leperkáltak. Az első megálló természetesen Vlagyimir Putyin egyik legjobb barátjának londoni rezidenciájánál van, de a többi sem érdektelen: pláne, hogy a sajtónak szóló bemutatóúton Roman Boriszovics korrupcióellenes aktivista kalauzolta az újságírókat, szaftos részletekkel szolgálva a tulajokról.

Aki tehát már túl van az összes kötelező londoni látnivalón és Hollywoodban is befizetne egy hírességnéző túrára, az imádni fogja a “Kleptokracy Tour” oligarcha-házait: a sima nyálcsorgatáson túl ugyanis jót lehet elmélkedni arról, hogy miért és hogyan lehet ennyire nyilvánvalóan és magamutogatóan biztonságba helyezni ennyire sok gyanús pénzt.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!