20 kilós hódok rohangálnak Budapest alatt

A hódokra valahogy rááll a szemünk: bár gasztronómiai vonatkozásuk kevés van, (de van), nem tudjuk megállni, hogy ne tegyük közzé a Fővárosi Csatornázási Művek brilliáns sajtóközleményét!

“Az FCSM Ferencvárosi Szivattyútelepéről a Dunába kivezető záporvízcsatornát készítették elő felújításra a kivitelezők (Penta), amikor észrevették, hogy két nagyobb hód a csatornában bújt meg, és a munkálatok megkezdését követően rossz irányba menekültek, így később már nem tudtak a folyó felé kijutni.
A Csatornázási Művek munkatársai a Fővárosi Állat- és Növénykerttől, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától kértek segítséget a hódok gyors és szakszerű kimenekítéséhez.
A jól összehangolt csapatmunkának köszönhetően pár órán belül két – egyenként közel 20 kilogrammos – hódot sikerült befogni a sötét csatornából.”

Nagy és nehéz hódokra találtak Budapest alatt

Nagy és jó nehéz hódokra találtak Budapest alatt

A hódokat rövid időre leszedálták, majd az evakuálás után alaposan megvizsgálták. Épek és egészségesek, úgyhogy mehettek vissza a természetbe, hogy tovább vandalizálhassák a Budapest környéki ártéri erdőket.

A hódok bár kártékonyak, de védettek: Magyarországról egy időre szinte teljesen eltűntek. Szerencsére a néhány éve megkezdett mentésük és a visszatelepítésük a természetbe olyan sikeres volt, hogy – amint a mellékelt ábra mutatja-, már a fővárost is bevették a sértődékeny természetű óriásrágcsálók.
Ki mondta, hogy nem izgalmas a Csatornázási Műveknél dolgozni?!

Fotók: Fővárosi Csatornázási Művek 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!