Az Év Bármije – kezdjük el a toplistákat!

Az év bármije: hóvirág. Forrás: Pixabay

Az összegzések hasznosak és élvezetesek, még ha sokszor röhögünk is rajtuk, mert akarva-akaratlan félrecsúszhatnak. Ám mivel október végén meghallottuk az első karácsonyi liftzenét (nem, nem üzletben, hanem egy szaunában!!), elkezdjük a sort: emlegessük fel, hogy mi mindenre szavaztuk az Év … -ja kategóriában 2017-ben!
A bort, borászatot, éttermet, séfet, ilyesmiket, tehát a komoly dolgokat tényleg megtartjuk az év végére, de a komolytalan visszaszámlálást muszáj elkezdenünk, mert beelőznek a Mikulás-csokik a kisboltban és az hogy’ nézne már ki!

Az év rovara 2017-ben: a nagy szarvasbogár

Hát nem gyönyörű? A latin neve Lucanus cervus, természetesen védett és ha feléd repül, garantáltan behúzod a  fejed. Kis túlzással akkora, mint egy drón és persze meseállat. Igazán nagyot harapni csak a hím tud, de a nőivarúakkal sem jó kikezdeni. Minden titkot megtudhatsz róla ezen a linken.

Az év fája 2017-ben: a vadalma

Az év bármilye 2017: vadalma. Forrás: Wikipedia

A vadalmát és a vadkörtét csak biológus vagy maga Süsü tudja megkülönböztetni: vackor néven fut mindkettő, ha van köztük különbség egyáltalán. A gyümölcsből – ha már elesszük az őzek és a vaddisznók elől – lekvárt érdemes készíteni. A fájából pedig óraműhöz fogaskereket.

Az év gombája 2017-ben: a világító tölcsérgomba

Az év bármije: világító tölcsérgomba.

Szintén gyönyörű, ám roppant mérgező: a Magyar Mikológiai Társaság leírása szerint

egyik népi neve “hánytató ravaszgomba”, amely az általa okozott mérgezésre (gyomor -és béltünetes, azaz gasztrointesztinális mérgezés) utal. Fogyasztása után viszonylag rövid lappangási idő (1/4-2 óra) után heves hányást, hasmenést okoz. Egészséges emberben a mérgezés nem okoz halált, de nagyon kellemetlen.

Hát lehet nem imádni? Főleg, hogy könnyen összekeverhető más fajokkal, ezért az egyik leggyakrabban mérgezést okozó gomba Magyarországon.

Az év vadvirága 2017-ben: a hóvirág 

Az év bármije: hóvirág. Forrás: Pixabay

A közismertsége miatt röhejes előnnyel alázta a mocsári gólyahírt és a turbánliliomot. Hol vannak azok a nemes küzdelmek 2016-ból, amikor véres csaták után a kockásliliom tündöklött ki a mezőnyből!

Az év hüllője 2017-ben: a mocsári béka 

Az év bármije: mocsári béka. Forrás: Pixabay

Belekékül a szerelembe. Igaz, csak a fiú, de kell ennél több?

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!