Badacsony majdnem ugyanazt hozza, mint a bulinegyed

Balaton Konzílium, Badacsony

Rendes Badacsony-szülött vagy gyüttment? Ősöreg szőlőtőkék vagy loop-ra tett Despacito a körhinta mellet? Slow life vagy Carpe diem?  Nem véletlenül beszélünk több nyelven egy mondaton belül mi sem: a Nagy Badacsonyi Vita durván elharapódzott ezen a nyáron.
A nagy hagyománnyal vendéglátósok a régi, nagytömegű, “busszal-a-csárda-elé” érkező vendégeket féltik, akik ugye már alig vannak, de még bőven szemmel láthatóak. A borászok és az újhullámos borbárosok/éttermesek az új vendégeiket, akik megnézik, hogy hova teszik be a lábukat, ha már ennyit vezetnek és fizetnek.
Nem is beszélve arról, ami nem csak a Badacsony, hanem az összes Balaton környéki szőlő legnagyobb átka: a dűlők gyönyörű, tóra panorámás fekvése. Hát ki nem szeretne itt nyaralót? Na ugye.  No de mennyire sok macera van a szőlővel? Nosza, vágjuk ki, mert “beteg lett”, aztán véletlenül gyepet terítünk a tőketelepítés helyett – végül is, ha kicsit nem figyelsz oda, ez a legjobbakkal is megeshet.

A vita hangvételét a We Love Balaton cikke alapján született milliónyi hozzászólás és reakció határozta meg: a mi kedvencünk speciel a Laposa Bence posztja alatt kialakult, (azóta a békesség nevében sajnos törölt)  trágár polémia volt, de higgyétek el, van még bőven.

Éppen ezért döntött úgy a Balaton Konzílium (azaz a Csopaki Kódex, a Rizling Generáció, és az Északipart magazin együttműködése), hogy másodszor is nyílt vitát kezdeményeznek és  egy asztalhoz ülnek: ott mindenki kicsapja az asztalra, amije van, mi pedig drukkolunk, hogy jussanak valamire.

A meghívottak névsora ígéretes:

Greznár Attila, vidámpark-üzemeltető
Laposa Bence borász, a Kishableány étterem tulajdonosa, a Balatoni Kör elnöke
Nagy-Golyán Nikolett, a fövenyesi és badacsonytomaji Kalóz tulajdonosa
Rieger Zoltán, a Bázis Büfé tulajdonosa
Tóth Ádám, a Pláne Badacsony Borterasz tulajdonosa
Zöld Lajosné Zsuzsa, az Alapozó-Falatozó tulajdonosa
A Magyar Turisztikai Ügynökség képviselője
Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője
Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere
Tucsni László, a We Love Balaton főszerkesztője

A szkanderparti fő kérdései: 

Régi és új szereplők a vendéglátásban – ki mit képvisel, ezek hogyan férnek meg egymás mellett?
Mennyire egyedülálló Badacsony kínálata Magyarországon?
Kik jönnek ma Badacsonyba, és miért? Mennyi időt töltenek itt, mire kíváncsiak?
Alapanyagok, friss kínálat, szezonalítás – működtethető-e, vagy mindez csak marketingszöveg?
Van-e tudatos, felépített turizmus-stratégiája a térségnek?

Komolyan vérzik a szívünk, hogy nem tudjuk percről percrézni a szerdán 17.00-kor kezdődő eseményeket, de megígérjük, hogy a fejleményekről beszámolunk.