Szuvenírbögre, ami nem fog megporosodni

Szombaton megnéztük a busójárást Mohácson. Ez a mondat nem kis coming out: egyrészt kiderül belőle, hogy még soha nem láttuk élőben. Másrészt finoman kihallatszik, hogy erősen idegenkedünk a tömegrendezvényektől, ami a Borjour Magnum szervezőiként legalábbis furán hathat – de meg tudjuk magyarázni. Szülőként viszont az ember elég sokszor feladja az elveit: nem állítjuk, hogy rá fogunk szokni, de a busójárásban nagyon kellemeset csalódtunk.

Miért pont ez a bögre? 

Ezeket a programokat gyerekkel abszolválva egyszerűen lehetetlen valami pofátlan árú bizbasz nélkül megúszni. Szerencsére fakardokkal erősen fel van már szerelve a háztartás, a hűtőmágnesről lekoptattuk őket, több tízezres, eredeti busómaszkokat pedig nem veszünk a gyerekszoba falára és kész. Marad a bögre. Az idei hivatalos bögrék kétségkívül nagyon dögösek – tényleg -, de 3000 Ft-ért nem veszünk szuvenírbögrét (“és kész!” – remélem, mindenkinek megvan az élmény, ahogy hallja saját magát elsárkányosodni).
És ekkor szembe jött a Szemem Fénye Alapítvány standja, ahol a gyermekhospice-szal foglalkozó Dóri Ház bögréit is árulták, olyan grafikával, amit akkor is megvettünk volna, ha nem tudjuk, hogy az alapítványt milyen céllal hozták létre. Szellemes, tök jól néz ki, nincs rajta semmi szívszorító, amivel rájátszanának a célra, az ára (pontosabban a cserébe kért adomány ajánlott minimum összege) pedig pont a hatoda a hivatalosénak. Te ott tudtad volna hagyni?

Milyen a buli? 

A busójáráskor Mohács népessége megháromszorozódik, ami önmagában ijesztően hangzik. Főleg, hogy előre láttuk a lelki szemeink előtt a gagyiárusok több utcán át tartó támadását és éreztük a krumplishús és a kemencés lángos szagát (hívják éppen bárhogy). Ehhez képest rengeteg volt a gagyiárus és büdösek voltak a kajások, de ezeket mind el tudták söpörni a busók. Belőlük ugyanis sugárzott, hogy most, az egy hete tartó hacacáré vége felé is valóban élvezik, amit csinálnak és nem a turisták kedvéért csinálják, hanem mert az egész tényleg nagy buli, főleg belülről.

A beöltözött busókról (legyenek azok busók, szép busók vagy jankelék) messziről lesír, hogy nem szerződtetett statisztákat, hanem bulizó fiatalokat látunk, akikből dől az endorfin. Vagy éppen kifogy és akkor kiállnak a boxutcákba, vagy csak simán nem csapnak seggbe a botjukkal. De az egészet főleg a maguk és a barátaik örömére csinálják, amitől átragad a vigyorgás minden hozzánk hasonló gyüttmentre.

Folyt. köv.: Lásd négy utcával arrébb a tömegtől a sokácbab nevű közösségi köcsögkaját!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!