Mi leszel, ha nagy leszel? Businnes chef vagy gasztro projektmenedzser?

Haladó gasztroszakértő képzáseket indít a MOME

Sajnos ritkát tudunk jó ízűt röhögni hírlevélen, de ma sikerült: olyan címekkel indít felnőttképzéseket a MOME, amitől a legsznobabb gasztrobubus zsebében is azonnal kinyílik a bugylibicska. A Moholy-Nagy Képzőművészeti Egyetem ugyanis felnőttképzési kurzusokat hirdet “tálalás design”, “businnes chef” és “gasztro projektmenedzser” témákban. Már éppen elkezdtük volna továbbküldözgetni a megrögzött, csak_hentesnél_evő barátaiknak, amikor inkább kattintottunk először és inkább irigykedni érdeklődni kezdünk.

És tényleg van értelme

Nem hittük el, amíg alaposan el nem olvastuk, de a képzések igenis érdekesek és majdnem biztos, hogy jók lesznek. A MOME Food Lab ugyanis olyan nevekkel dolgozik együtt, akik kikezdhetetlenek minőség-témában: Pesti István, Sárközi Ákos, Huszár Krisztián nem arról híres, hogy bullshiteléshez adnák a nevüket.

Jelentkezzen, aki az utóbbi két hónapban nem látott balzsamecettel összemaszatolt Butlers-tányért egy jónak mondott étteremben! Vagy az a szerencsés, akinek nem díszítették még idén a bármilyen fogását felpöndörödöttre száradt fodros petrezselyemmel. Ugye-ugye?

Ha a képzések bejönnek és a végzett szakemberek kamatoztatni is tudják a tehetségüket (mert lesz rá itthon piaci kereslet), akkor egy sokkal szebb világban fogunk enni. Például olyanban, mint mi ma a tatai Platánban, ahol mindhárom fogás olyan eszcájgon, olyan tálalással érkezett, hogy alig álltuk meg a telefonnal fotózást – aminél cikibb kevés dolog van. De percekig párás szemekkel gyönyörködtünk egy mezei gulyáslevesben.

De mi lesz belőlük?

A tálalás design-diplomásokból olyan szakember, aki megmutatja egy séfnek, hogy a tányérja hogyan lehet tényleg szép és nem odakent vagy éppen erőltetett. A business chef jó esetben meg tudja majd mutatni egy konyhának, hogy hogyan tudják úgy kiadni a fogásokat, hogy tényleg mindenki szelfizni akarjon velük, mielőtt beleennének és így terjesszék a jó hírt. A gasztro projektmenedzser pedig maga lesz Paul Bocuse. Legalábbis úgy hangzik.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!