Mitől működik a fémszappan?

Fémszappan: működik, de mitől?

A fémszappan azok közé a kütyük közé tartozik, ami a fokhagymanyomóval és a dinnyemagozóval együtt valahogy beszivárog a háztartásba – akkor is, ha nem akarod. Azt ígérik, hogy szagtalanítja a kezed, amikor hal- vagy fokhagymapucolás után nem tudsz elégszer kezet mosni. Egymillió helyen lehet kapni, a pár ezer forintostól a luxuskivitelig: van, hogy te csábulsz el véletlenül, de gyakrabban előfordul, hogy karácsonyra kapod vagy hozzácsomagolják egy jobb késhez. A lényeg, hogy egyszer csak lesz.

Aztán ha már ott hányódik a mosogató szélén, véletlenül kipróbálod és megdöbbensz: tényleg működik. Ha a rozsdamentes acélból készült szappan alakú fémdarabbal dörgölöd meg a kezed sima folyóvíz alatt, tényleg pillanatok alatt eltűnik a büdös a bőrödről.

Hogy csinálja?!

Na erre nem tud senki értelmes magyarázatot adni. Minden kutatás arra mutat,  hogy egyelőre semmiféle komolyan vehető magyarázata nincs a mutatványnak.
Próbálkozások persze akadnak: egy-egy cikk azt állítja, hogy az ok a rozsdamentes acél összetételében keresendő: a króm-oxid reakcióba lép a büdöset okozó anyagok kén-tartalmával és semlegesíti őket. Ez még a homályba vesző gimnáziumi kémiatudásunkkal is legalábbis gyanús, ugyanis a rozsdamentes acélt éppen azért szeretjük, mert nem lép reakcióba semmivel, ami egy átlag háztartásban megtalálható. Másrészt nem csak azokat a szagokat tünteti el, amiket a szulfidok valamilyen formája okoz, hanem mindent.
Egy másik magyarázat azt állítja, hogy a varázslat az ionizációval van összefüggésben: az acél nikkeltartalma ionizációt okoz, ami simán becsapja az orrod és nem érzed többé a szagot, de azok nem tűnnek el. Valljuk be: ez még vadabb teóriának tűnik.

Fémszappan működés közben

Fémszappan működés közben

A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy maga a dörzsölés viszi le a kellemetlen szagokat a bőrödről: egy fémdarabbal rövid idő alatt nyilván nagyobb súroló hatást érsz el, mint a szappanhabbal, legyen az bármilyen illatos.

A fémszappan tehát szép darab és jól mutat a mosogató mellett, ám szagtalanítás szempontjából tök ugyanúgy működik, ha a fokhagymaszagú ujjaidat vizesen a csaphoz vagy egy késhez dörzsölöd – nyilván óvatosan és nem az éléhez, hiszen akkor szagtalan, de igencsak sebes lesz.