Mit ne tegyél az ajándék-cipősdobozba?

Ezeket ne tedd a jótékonysági ajándékcsomagba! forrás: Pixabay

Elkezdődtek a jótékonysági ajándékgyűjtések: rengeteg szervezet segít eljuttatni a karácsonyi ajándékokat azokhoz a családokhoz, akiknél helyzetüknél fogva semmi nem kerülne a fa alá, de sok esetben még karácsonyfa sem áll a szobában. Ajándékozni viszont jó érzés: mi is több éve dedikáljuk a Borjour Miki-kóstolónkat ennek a célnak: tavaly már 142 kg-nyi ajándékot hoztak a résztvevők a Mikulásgyárnak, most szombaton pedig igyekszünk megdönteni ezt a rekordot.
Ahhoz viszont, hogy valóban örömet okozz és ne csak a saját lelkiismereteden segíts, adunk néhány tanácsot, hogy mit is tegyél abba a dobozba.

Ne legyen benne alkohol!
Ezt nem is kell túl sokat magyarázni: amilyen jó ötlet az ágyaspálinka a szomszéd öregúrnak, annyira rossz egy veszélyeztetett családnak.

NE LEGYEN BENNE PLÜSSÁLLAT!
Hidd el, ezek úgy teremnek, mint a dudva. Még azokban a családokban is túl sok van belőle, ahol esetleg nincs elég paplan, hogy mindenkinek jusson. Nem lehet velük értelmesen játszani, és egy gyerek élete során maximum kettőt szeret igazán és azokat nyúzza egy évtizedig. Legyen bármilyen tündibündi az a maci és bármennyire is szeretnél rajta túladni, ne szúrj ki másokkal egy vagy két plüssel! Nagy rá az esély, hogy pár héten belül koszladt porfogó lesz belőle.

Ne legyen benne viseltes ruha!
Bármennyire is imádtad és legyen bármilyen márkás, ha a ruhadarabon látszik, hogy hordták, akkor ne tedd a karácsonyi csomagba. Az év bármely más szakában egymillió szervezet segít a használt, de jó állapotú ruhákat eljuttatni azoknak, akiknek szükségük van rá: mi például a baráti körös válogatás után a hajléktalan ovinak szoktuk vinni a kinőtt ruhákat.
Persze ha tényleg szép, és csak kétszer volt a gyereken, mielőtt kinőtte, akkor örülni fognak neki, de karácsonykor legyen inkább más a csomagban.

Ne legyen benne elemes és gyűjhető játék! 
Az elem ugyanis kifogy, pótolni pedig drága. A gyűjthető játékokkal pedig az a baj, hogy annak a gyereknek, aki kapja, nagy eséllyel nem lesz lehetősége a többi darabot is megszerezni, hogy teljes legyen a készlet. Ugyanez vonatkozik a gyorséttermi menükhöz csomagolt műanyag vackokra: nagyon snassz ilyet ajándékozni, hiszen te is azért adod tovább, mert szabadulnál tőle, szóval inkább a szelektív gyűjtőben a helye, mint jótékonysági szervezeteknél!

Ne csomagold be! 
Bármilyen furán is hangzik, csak a környezetet szennyezed vele, ugyanis az önkéntesek minden csomagot kibontanak és szükség esetén újraosztanak. Nem mindenki tudja ugyanis, hogy melyik korosztály minek örülne, és ezzel elkerülhető, hogy egy kamaszlány 110-es méretű szoknyácskát, egy 5 éves szempillaspirált vagy egy kisfiú egy 42-es, sáros férfibakancsot találjon a meglepetéscsomagban. (Igen, megtörtént eset.) Szóval bármilyen gyönyörű is a csomagolópapír és bármilyen helyre kis szalagcsokrot rittyentettél rá, nem fogja látni az, akinek szántad. Egyszerűen tedd egy dobozba és írd rá, hogy kb. milyen korú fiúnak vagy lánynak szánod.

“De akkor mégis mit tegyek bele?!”

Ha gyerekeknek küldöd, akkor bármilyen fogyóeszközt: ilyenkorra már elfogytak az első szeptemberi készletek, márpedig íróeszközökből, színes ceruzából, zsírkrétából, filctollból soha nem elég. A néhány száz forintos alapcsomagoktól az ehető-illatos-csillogós csodákig minden kapható az első utatba eső hiperben vagy papírboltban. Ugyanez vonatkozik a gyurmára: egyszerűen nem lehet elég belőle egy gyerekes háztartásban és a sima szürkétől a sötétben világítós, pattogós, mágneses változatokig terjed a kínálat.
Jó ötlet lehet a foglalkoztató füzet, ami olyan, mint egy rejtvényújság, csak gyerekeknek. Társasjáték: nem kell több ezer forintosra gondolni, egy pakli dínós kártyának is nagyon szoktak örülni a kölkök. Lufi akár kereskedelmi mennyiségben is mehet, minden korosztálynak!

Tartós élelmiszert bármennyit, de tartsd szem előtt, hogy tényleg tartós legyen. A házisüti kedves gesztus, de gondolj arra, hogy hetekig tarthat, amíg eljut a címzettekhez. Ugyanígy a téliszalámi is: az nem számít tartósnak.  A liszt-cukor-konzervek-száraztészta kombón túl jó ötlet olyan “luxusélelmiszereket” is betenni, amelyeket az áruk miatt nem engedhetnek meg maguknak a családok, lásd mogyorókrém vagy tonhal-konzerv. De ne ess túlzásokba: ne tegyél bele olyasmit, amit te akár minden nap használsz, ám az apukád már nem lenne biztos benne, hogy hogyan kell elkészíteni (ld. dűlőszelektált kapribogyó, tonkabab, quinoa és társaik.)

Tisztító- és tisztálkodószerek is nagy segítséget jelentenek a családoknak egy jótékonysági csomagban: gondolj csak bele, hogy mennyibe kerül mondjuk egy nagy flakon mosószer.

Végső soron egy dolgot tarts szem előtt, amikor jótékonysági céllal állítasz össze ajándékcsomagot: ne tegyél bele semmi olyasmit, amit a saját unokaöcsédnek vagy unokahúgodnak nem adnál oda jó szívvel. Nem lomtalanítás a cél, hanem hogy örömet szerezz másoknak!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!