Szép és még jó is: menő bortartósító karaf a kickstarteren

Eto karaf a kickstarteren

Az eto karaf azért tetszett meg nekünk, mert – bár a borkütyüktől a hideg ki tud lelni, ez nem csak jól néz ki, de a lírásból úgy tűnik, még értelme is van.

A nyitott palackokat illik pár napon belül elpusztítani, bár hogy ez a pár napi valójában mennyi, arról megoszlik a szakértők véleménye. Minél kevesebb maradt benne, nyilván annál kevesebb, hiszen a bor annál több oxigénnel érintkezik a palackban és annál gyorsabban romlik a minősége. Ez a könnyű fehérborok és rozék esetében mondjuk 2-3 nap, nagy vörösboroknál már lehet 5, de legfeljebb 6, a nagy aszúk esetében viszont volt már olyan palackunk nyitva, amire hetekig gond nélkül visszajártunk, hogy bele-bele nyaljunk.

Emiatt van tele minden borbolt különböző bortartósító eszközökkel. Ami nekünk is bevált, az a sima vákuumdugó, de az ennél egyel szofisztikáltabb megoldások már tartósítógázzal működnek, ami egyrészt drága, másrészt arra predesztinálja őket, hogy miután kiürült a gázpatron, menjenek szépen fel a polcra a gyümölcscentrifuga mellé.

Eto karaf: szép, nagy borpumpa

Ezért tűnik okosnak és szépnek az eto dekantáló vagy karaf: úgy működik, mint egy jó nagy pumpa, ami kiszippantja a palackból a levegőt és egy gumitömítéssel lezárja a bort, közvetlenül a szintje fölött. Amikor töltesz belőle, akkor még szét sem csöpög, de mivel át kell tölteni bele az eredeti palackból a bort, nem árt, ha alaposan megjegyzed a buli végén, hogy melyik volt az a bor, amit őrizgettél és vigyáztál rá, majd a buli hevében a sor végén mégiscsak bedobtad a közösbe. És még maradt is belőle.
Már ha nem az a fogyasztó vagy, akiről a fejlesztők álmodoznak: az, aki tényleg hetente csak egy palackot bont ki és a vacsorához illedelmesen egy pohárral iszik belőle. (Ha te vagy az, jelentkezz, mert mi még élőben nem találkoztunk ilyennel!)

Szóval a karaf Kickstarter-oldalán minden elmesélnek a kütyüről. 2018 februártól juthatsz hozzá, mert a projekthez szükséges 55.000 £-ot sikerült 867%-kal teljesíteniük: eddig 477168 £-ot dobtak rá össze az adakozók, úgyhogy biztosan megvalósul.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!