Ne lopj éjjel levendulát, semmi értelme!

Levendula lábon: itt nem működik az éjszakai szüret

A levendula- és általában a viráglopás csúnya dolog, de mindenki csinálja. A legillatosabb gyógynövény viszont bosszút is áll: ha az éj leple alatt, sunyiban akarod leszedni, akkor az adrenalinon kívül semmit nem nyersz vele, éjjel ugyanis nincs illata. (Legalábbis sokkal kevesebb.)

A fun fact birtokába akkor jutottunk, amikor pénteken felkanyarodtunk a Bálint Boráriumba, Pázmándra: a tulajdonos szólt, hogy – péntek lévén – a konyha ugyan nincs nyitva, de menjünk, mert éppen levendulát szüretelnek. A biokozmetikumok és az ország egyik legjobb levendulaszörpjének alapanyaga már talicskaszámra állt a szaletliben, pedig az ötödénél sem tartottak a melónak, a hőmérséklet viszont úgy 36  °C körül volt a dombtetőn. Amikor azt kérdeztük, hogy miért nem csinálják inkább éjjel vagy hajnalban, akkor jött a válasz: mert nem lenne értelme.

Minden növény felkészül az éjszakára: a fák kényelmesebb pózba helyezkednek, egyes virágok becsukódnak, amelyik pedig ezt nem tudja, annak a szárába húzódnak vissza a nedvei, mint a levendulának. Éppen ezért az illat- és aromaanyagai sokkal kevésbé adják könnyen magukat, ha éjjel szeded le: az aprócska virágok legfeljebb lilulni fognak.
Nem állítjuk, hogy még a molyokat sem riasztják el, de ha szörpöt, kekszet, fagyit vagy szappant akarsz belőle főzni, akkor lukra futsz a buli után, hazafelé begyűjtött csokorral.

Legálisan, fényes nappal a következő helyeken szüretelhetsz még levendulát:
– a leghíresebb levendulaültetvényt Pannonhalmán találod, ott július 9-ig tart a szüret.
– a Bükkben, Répáshután Éva Levendulái is várnak, de érdemes bejelentkezni, hiszen a program nem fesztivál-szerű
– a hőgyészi Levendulafarmon szintén július 9-ig tart a piknikkel egybekötött szedd-magad
– ha lusta volnál rákeresni, ezen a linken még 10 további lehetőséget gyűjtöttek össze, ahová elmehetsz “saját” levendulát szedni.

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!