Le ne maradj a legérdekesebb magyar ásatásról!

A magyar dinoszaurusz-lelőhelyet 1999-ben fedezték fel Iharkúton: azóta is kutatócsoport dolgozik a volt bauxitbányában és több más helyszínen. A Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció honlapján viccesebbnél viccesebb nevű ősállatok (a Foxemys Trabanti-t például magunkra fogjuk varratni) felfedezéséről számolnak be és a képek alapján tényleg mindenki azonnal régész szeretne lenni. (Már ha valaki a paleontológiára kattan. Vagy ha van gyereke.)

Az ásatások helyszíne természetesen zárt, de évente 3 napra megnyitják és odaengedik körbeszagolni azokat is, akik csak álmodoznak arról, hogy egyszer egy őslény viseli majd a nevüket – szigorúan korlátozott létszámban. A túrák természetesen vezetettek és felügyeltek (még mielőtt valaki csákánnyal próbálna magának szuvenírt szerezni), és a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A helyek pedig gyorsan fogynak: a július végi időpontok egy hónappal korábban be szoktak telni.

A Bakonyban 84 millió évvel ezelőtt hemzsegtek az őslények: csak Iharkúton eddig 4 olyan fajt találtak, amit sehol máshol a világon. Van köztük páncélos dinoszaurusz, ősmadár, krokodil és egy csomó olyasmi, ami ha ma élne, eléggé félnénk tőle.
A (felettébb infantilis nevű) Dino Expo időpontjaira ezen a linken lehet regisztrálni.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!