Sikáld le magadról a másnapot!

Másnaposság-szappan: már a neve is elég, hogy arasson.

A másnaposság annyira nyomorult állapot, hogy vele kapcsolatban tényleg mindent el lehet adni. Heti két világrengető találmány jön velünk szembe a Facebookon, ami azt ígéri, hogy ezt vagy azt megeszed/megiszod/beveszed vagy magadra kened és hipp-hopp, el is múlt a macskajaj.
A kedvenceink a komoly tudományos kutatások, amikor valaki az értelmes állását adja fel azért, hogy megtalálja a Szent Grált, a másnaposságot egy csapásra elűző vagy megelőző szert vagy éppen kütyüt.

Most egy Hangover Soap nevű cégre bukkantunk, amit tavaly alapított egy 16 éves srác Los Angelesben. Sima, mezei, kézműves szappanokat gyárt, de a hírek szerint alig képes teljesíteni a megrendeléseket, annyira népszerűek a szappanok és fürdőbombák, noha még a honlapján sem állítja róluk, hogy elűznék a másnapot. Egyszerűen csak jól választott nevet.

Pedig a másnaposság pont azért van, hogy a szervezeted jelezze: ilyet ne csinálj vele (többet) sokszor, ha lehet. A tüneteket nem is közvetlenül az alkohol, hanem a bomlása közben a májban termelődő acetaldehid és a dehidratáció okozza. Ennek a mennyisége és lebomlásának ideje változó, de természetesen arányban áll a  bevitt alkohol mennyiségével és gyorsaságával, ám megúszni csak akkor fogod, ha nem iszol többet, mint amennyivel a májad megbirkózik és közben sok-sok vizet öntesz magadba.

A másnaposság egyetlen gyors és hatásos ellenszere a dialízis, azaz a művesekezelés, amikor egy gépre kötnek és a véredet lecsapolva kimossák belőled a mérgeket, majd visszatöltik.  Ez szerencsére általában az egészséges, csak éppen másnapos emberek számára nem hozzáférhető módszer, úgyhogy marad a klasszikus eljárás: hogy kóvályogva kibírod. (Ráinni – mondanunk sem kell – nagyon rossz ötlet.) És jó sokszor lezuhanyozol.

A kép forrása: Hangover Soap Co. Facebook 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!